Zondag blokkeerden tientallen actievoerders van Extinction Rebellion de weg voor het VVD-partijkantoor in Den Haag. Enkele demonstranten hadden zich vastgelijmd aan de deur van het partijbureau, anderen hadden zich vastgeketend aan olievaten en pijpen op het asfalt van de Mauritskade.
In totaal werden er acht demonstranten gearresteerd. Eén van de arrestanten op het asfalt bleek het Rijswijkse GL-raadslid Sam Schwencke te zijn, meldt InRijswijk. Zij is afgevoerd door de politie in een busje.
Voor de demonstratie was vooraf geen vergunning afgegeven. De Rijswijkse VVD-fractievoorzitter Coen Sleddering reageert dan ook woest: "Deze actie is niet alleen onwettig, want er was geen vergunning afgegeven, maar ook levensgevaarlijk. Wie doet nu zoiets? Je brengt jezelf en andere verkeerdeelnemers hiermee in gevaar. Ongelooflijk en onacceptabel."
VVD is woest
Schwencke is, naast raadslid, eveneens lid van Extinction Rebellion. Bovendien is ze sinds 2021 werkzaam als klimaatadviseur bij de gemeente Den Haag.
Dit laatste leidt nu tot grote woede bij een aantal Haagse fracties. 'Is het college het met de VVD eens dat het totaal niet past bij de functie van ambtenaar? Welke arbeidsrechtelijke maatregelen is het college van plan te nemen? Kan deze persoon nog werkzaam blijven op de desbetreffende functie? Zo ja, waarom?' schrijven de raadsleden Lotte van Basten Batenburg (VVD), Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) en Kavish Partiman (CDA) aan burgemeester Jan van Zanen (VVD)
Ook VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon wil dat er consequenties worden verbonden aan de arrestatie van het GL-raadslid. 'Hé GroenLinks, ik dacht dat jullie voor acties binnen de grenzen van de wet waren? Wat vinden jullie van jullie raadslid dat zich gisteren heeft vastgeplakt aan de weg en de weg heeft geblokkeerd?' schrijft ze op sociale media aan de moederpartij.
Klimaatnoodtoestand uitroepen
Op de website van GroenLinks staat te lezen dat Schwencke zich grote zorgen maakt om het klimaat. 'Ze is oprecht bezorgd als ze ziet hoe het met de wereld gaat. Oprecht boos wanneer mensen reageren dat het hun tijd wel zal uitduren. Of wanneer mensen zich pas zorgen gaan maken als ze zelf kinderen krijgen,' zo staat er.
Schwencke is sinds 2022 werkzaam als raadslid. In haar functie wil ze ervoor zorgen dat er in Rijswijk de "klimaatnoodtoestand" wordt uitgeroepen, en dat de energietransitie in een stroomversnelling komt. Haar portefeuilles binnen de GL-fractie zijn 'energiebesparing en -transitie','klimaatadaptatie', 'groen en ecologie', 'milieu en afval' en 'emancipatie, diversiteit en integratie'. In 2019 maakte Schwencke middels een column bij Metro bekend dat ze een poli-amoureuze relatie had.
GL in line-up voor klimaatvandalisme
Op dezelfde dag van Schwenckes arrestatie associeerden ook drie andere GroenLinks-medewerkers zich met klimaatvandalisme. Afgelopen weekend verscheen er namelijk een aankondiging voor Moreel beraad over het klimaat: een programma op 7 maart in Pakhuis de Zwijger. Op deze avond zou er worden gefilosofeerd of het ethisch verantwoord is om geweld te gebruiken voor het klimaatacivisme. Drie GL-medewerkers, onder wie Kamerlid Suzanne Kröger en campagnestrateeg Sybren Kooistra, stonden genoteerd op de line-up.
'Welke prijs zijn we allemaal bereid op persoonlijk niveau te betalen voor onze inzet voor klimaatrechtvaardigheid? Zijn wij bereid om drie tot vijftien jaar in de gevangenis te belanden als gevolg van klimaatactivisme?' stond er te lezen in de programmabeschrijving van organisator Progressief Café. Het evenement is inmiddels geannuleerd vanwege de vele ophef. Lees hier meer. Hoewel Kröger zich terugtrok, hield Kooistra voet bij stuk betreffende het programma.
PVV-Kamerlid Martin Bosma schreef woest: 'Je verzint het niet. Vorige week: het congres van GroenLinks bestempelt de PVV als "fascistisch". Wezenskenmerk van fascisme: het gebruik van GEWELD. Vandaag: drie vooraanstaande GroenLinksers gaan spreken over… geweld.'