Na verouderde berekeningen was het tijd voor het NMD om te meten de milieuprestaties van de warmtepomp te peilen. De uitkomst is verrassend: de warmtepomp blijkt veel slechter voor het milieu dan werd gedacht. Sterker nog: de warmtepomp is zo belastend dat volgens de milieuregels er eigenlijk bijna tot helemaal geen huizen met een warmtepomp mogen worden gebouwd.
De reden voor de verrassing is als volgt. Het koudemiddel en de elektronica die de bij de warmtepomp wordt gebruikt, was niet verwerd in de oude milieudata. Ook is het type warmtepomp dat gebruikt werd bij de berekeningen, inmiddels niet meer representatief voor de markt, aldus Algemeen Dagblad.
Maar boycotten is volgens NMD-directeur Jan-Willem Groot geen optie. De warmtepomp moet "vanuit het oogpunt van duurzaamheid" nog steeds geplaatst worden, stelt hij, omdat het een "belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie en de vermindering van de CO2-uitstoot".
Daarom zal de warmtepomp dankzij een speciale noodmaatregel alsnog gebouwd kunnen worden in huizen, zelfs hoewel het officieel niet voldoet aan de milieuregels. Dit heeft volgens Groot goede redenen: "De score [van ons onderzoek, red.] geeft namelijk alléén de milieubelasting van materialen aan en laat de energieprestatie volledig buiten beschouwing."
Hij vervolgt: "Dankzij de warmtepomp verbruiken nieuwbouwwoningen helemaal geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot met de helft. Daarmee leveren warmtepompen een onmisbare bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen."
Eerdere kritiek op warmtepomp
Vorig jaar kwam GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet nog veel kritiek omdat ze vol trots haar lage energierekening op sociale media presenteerde: slechts 34 euro in de maand. Volgens haar was het prijskaartje zo laag omdat ze een warmtepomp had geïnstalleerd. 'Groen en goedkoop,' noemde ze de beslissing. Maar critici merkten op dat de installatie van een warmtepomp flink in de papieren kan lopen, tot aan duizenden euro's toe.
Bovendien werd bekend dat de warmtepomp een heel dure grap kan worden voor huishoudens die hun woning niet goed hebben geïsoleerd. ""Ik krijg soms huilende mensen aan de telefoon die 10.000 euro hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en niet begrijpen waarom hun energierekening zo hoog blijft," zei energie-expert Willy Lievens bij De Morgen.
Bromet heeft vooralsnog niet gereageerd op de nieuwe metingen van NMD.