De gasprijzen zijn dit jaar explosief gestegen. Daarom wordt er soms gekeken naar alternatieven. In maart vertelde GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet nog vol trots dat zij, onder meer dankzij haar warmtepomp, slechts 34 euro kwijt was aan energie in de twee afgelopen weken. 'Groen en goedkoop,' noemde zij de beslissing.
Maar al snel kreeg Bromet kritiek. Zo zeiden mensen onder meer dat het flink in de papieren kan lopen om een warmtepomp te laten installeren, tot aan duizenden euro's.
Nu zegt energie-expert Willy Lievens precies hetzelfde. In een uitgebreid interview in De Morgen uit hij stevige kritiek op het optimisme rondom het nieuwe technische snufje. Hij stelt namelijk dat de warmtepomp "niet zonder gebreken" is, omdat het steeds minder effectief is naarmate de buitentemperatuur kouder wordt: "Hoe kouder het wordt, hoe minder warmte ze produceert en hoe meer elektriciteit ze verbruikt."
Ook qua geldbesparing ziet Lievens het pessimistisch in. Volgens De Morgen beweren installateurs namelijk dat huishoudens met de huidige gasprijzen jaarlijks tot 8.000 euro kunnen besparen met een warmtepomp. Maar Lievens "weet héél zeker dat [de installateurs] die claim niet kunnen hardmaken". De warmtepomp verbruikt namelijk elektriciteit om warmte te genereren. Maar per kilowatt kost elektriciteit drie keer méér dan gas, stelt Lievens. "Zo doe je dus geen profijt," concludeert hij.
Alleen bij heel goed geïsoleerde huizen kan een warmtepomp efficiënt zijn, zegt Lievens. Maar dit geldt alleen voor een klein percentage van alle huizen. Voor de rest ziet hij het slecht in, en kan het een dure grap worden.