De organisatie heeft een taalgids opgesteld van 92 bladzijden, meldt De Telegraaf. Medewerkers kunnen hierin lezen welk taalgebruik als kwetsend kan worden ervaren en welke niet. Zo wordt er aangeraden om niet meer de woorden 'moeder' of 'vader' te gebruiken, maar het meer genderneutrale 'ouder'. Ook het woord 'hoofdkantoor' mag niet meer, omdat dit erop zou duiden dat het ene kantoor belangrijker is dan het andere. En dat is 'koloniaal', vindt Oxfam.
Daarnaast zie Oxfam liever dat het woord 'zwarte markt' wordt vervangen door 'informele economie'. Het woord 'veldwerk', op zijn beurt, doet te veel denken aan het koloniale verleden, en mag daarom ook net meer.
Bij de inleiding van de taalbijbel voelt Oxfam zich genoodzaakt om zich te verontschuldigen voor het gebruik van het Engels. Deze taal is namelijk koloniaal, en dat is eigenlijk incorrect, vindt Oxfam: 'We realiseren ons dat het dominante gebruik van het Engels een van de belangrijkste onderwerpen is die moeten worden aangepakt om onze sector te dekoloniseren en de machtsstructuren binnen de sector te veranderen.'
Oxfam zet zich de laatste tijd erg in voor klimaatactivisme. Zo is de partijorganisatie al bij meerdere klimaatmarsen geweest, om de politiek op te roepen tot directe actie. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een klimaatprotest op de Dam in 2021, tegelijkertijd met de VN-klimaattop in Glasgow.
Ook zijn er Oxfam-directeuren aanwezig geweest bij illegale snelwegblokkades van Extinction Rebellion om 'het recht op demonstratie' te verdedigen.