Bij de presentatie van het nieuwe IPCC-rapport heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, opgeroepen om de VN-klimaatdoelen verder aan te scherpen. Hij wil dat eerste-wereldlanden al tien jaar eerder stoppen met het gebruik van kolen gas en olie dan momenteel gepland. Ook wil Guterres dat rijke landen per 2035 CO2-vrije elektriciteit geregeld te hebben voor ontwikkelingslanden.
Maar de Amerikaanse nieuwsshow-presentator Tucker Carlson is iets opgevallen: in het nieuwe IPCC-rapport wordt er helemaal geen melding gemaakt van China. Dit land heeft onlangs echter nog een plan goedgekeurd om gemiddeld zo'n twee nieuwe kolencentrales per week te openen.
Het feit dat het IPCC-rapport geen melding hiervan maakt, is voor Carlson een bewijs dat de westerse klimaatpolitiek totaal losgezongen is van de werkelijkheid. En dat uiteindelijk niet de planeet, maar vooral China zal profiteren van het westerse klimaatbeleid.
Angst creëren
Rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek is te gast bij Tucker Carlson om te praten over het nieuwe klimaatalarmisme van de VN. Zij stelt dat de klimaatpolitici altijd inspelen op angstgevoelens van mensen. Volgens haar zullen mensen zich nu eenmaal sneller naar een bepaald beleid schikken als ze het idee hebben dat hun leven op het spel staat.
"Als je echt denkt dat de wereld vergaat, dan ben je toch bereid om alles te doen om de planeet te redden?" zegt ze. Op deze manier worden er volgens haar allerlei crises gecreëerd. Andere voorbeelden ziet zij in de coronacrisis en stisktofcrisis, waarover zij zich ook fel heeft uitgesproken.
Vlaardingerbroek legt uit: "De oplossing die ze je altijd voorschotelen is dat wij, gewone mensen, onze rechten, ons bezit en onze vrijheid moeten opgeven om deze zogenaamde crisis op te lossen. Maar bij de regels geldt altijd: we moeten doen wat zij zeggen, niet wat zijzelf doen."
'Geld en macht'
Volgens haar zullen alleen gewone mensen niet meer vlees eten, niet meer vliegen en geen auto meer mogen rijden. Maar voor de klimaatpolitici zal er daarentegen niets veranderen.
De rechtsfilose stelt dan ook dat gewone mensen verder moeten kijken dan de "leugens" die de klimaatpolitici hen voorschotelen. Er spelen bij het klimaatbeleid namelijk heel andere belangen dan het redden van de planeet. "Het is heel simpel," besluit ze, "het gaat altijd om geld en macht."