In 2021 vertrok Van Nieuwenhuizen als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ze was daarna nog vijf dagen lang waarnemend minister van Economische Zaken. Een maand later begon ze aan haar directeurschap bij Energie Nederland.
Toen werden er volgens FTM al kritische vragen gesteld door kabinetsleden. Zij vermoedden dat de integriteitsregels werden geschonden. Twee jaar na vertrek mag een minister niet aan de slag in de sector waarvan hij minister is geweest; anders loert het gevaar van belangenverstrengeling. Maar premier Mark Rutte stelde dat energie geen directe link had met Van Nieuwhenhuizens oude ministerpost van Infrasctruur en Waterstaat. D66-minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, besloot echter wel de lobbyregels voor ministers aan te scherpen.
Hoe dan ook besloot Van Nieuwenhuizen al meteen heel wat af te lobbyen, meldt FTM. Uit correspondentie, opgevraagd met Woo-verzoeken, blijkt dat ze als directeur vrijwel meteen Energmieminister Rob Jetten (D66) en de staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief (D66), benaderde voor een kennismakingsgesprek. Een paar maanden later kwam daar de minister van Economische Zaken, Micky Adriaanse (VVD), bij.
Met name minister Jetten was bij Van Nieuwenhuizens populair. In correspondentie komt dan ook naar voren dat ze regelmatig mails naar hem stuurde. En dit is niet zonder succes: op een aantal punten heeft de oud-minister haar zin gekregen. Een voorbeeld is de nationalisering van warmtenetten, aldus FTM.
Hiermee schendt Van Nieuwenhuizen stelselmatig het lobbyverbod voor oud-ministers. De conclusie is dan ook niet mals. 'Als je dan op deze manier een politieke insider binnenhoudt, dan is dat schadelijk voor het vertrouwen in de politiek,' duidt Bart Volleberg van Transparency International Nederland de Woo-documenten bij FTM.