De internationale coalitie CFMCA bestaat sinds 2019. Inmiddels zijn er al meer dan 75 landen lid. CFMCA heeft als doel om de ministeries van Financiën eenvoudiger informatie en ervaringen te laten uitwisselen op het gebied van klimaatacties. Op deze manier moeten klimaatdoelen makkelijker in concreet beleid worden omgezet. De afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs (2015) zijn hierbij leidend.
Het gaat om maatregelen 'die leiden tot effectieve beprijzing van broeikasgassen en zorgen dat klimaatverandering een plaats krijgt bij het maken van macro-economisch beleid, fiscale planning, budgettering, publieke investeringen en inkoop,' aldus de Rijksoverheid. 'Ook aanpassingen aan klimaatverandering en de rol van private financiers krijgen bij al deze activiteiten de aandacht.'
In oktober 2022 werd Kaags aanstaande co-voorzitterschap al aangekondigd bij een jaarvergadering van het IMF en Wereldbank. Samen met de Indonesische minister van Financiën neemt zij de komende twee jaar het heft in handen. Het doel is hierbij om 'nog meer impact geven en meer landen te betrekken bij het werk van het platform', aldus Rijksoverheid.
Kaag reageert verheugd op haar aanstelling. 'Ministers van Financiën zijn belangrijk bij de aanpak van klimaatverandering. Dit platform bevordert dat we internationaal nog meer samenwerken,' schrijft ze op sociale media. 'Klimaatverandering stopt nu eenmaal niet bij de grens. Ministers van Financiën hebben belangrijke sleutels in handen voor de klimaattransitie.'
De eerste vergadering zit er inmiddels op. 'Vandaag bespraken we bijvoorbeeld over financiering van de omslag van sectoren met een hoge CO2-uitstoot, zoals de steenkoolindustrie,' aldus Kaag.
Illegale nevenfunctie
Recent werd nog duidelijk dat Kaag jarenlang de integriteitsregels aan haar laars had gelapt vanwege een illegale nevenfunctie
In januari bleek uit Wob-documenten dat de huidige minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), het niet zo nauw nam met het Handboek Integriteit. Hierin staat dat een bewindspersoon tijdens zijn of haar ministerschap geen nevenfunctie mag hebben, om zo elke vorm of suggestie van belangenverstrengeling te vermijden. Uit interne correspondentie tussen ambtenaren blijkt dat Kaag tussen 2018 en 2021 bestuurslid was van de WHO-organisatie GPMB. Destijds was zij eveneens de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in kabinet-Rutte III (2017-2022).
Kaag verzweeg deze nevenfunctie voor de Tweede Kamer. Uit de interne correspondentie bleek eveneens dat haar ambtenaren niet wisten hoe Kaag hiervoor verantwoording aan de Tweede Kamer zou kunnen afleggen. 'We moeten goed nadenken hoe verantwoording af te leggen aan de Kamer. Hebben we tot op heden eigenlijk nooit gedaan,' schreef een ambtenaar hierover.
SP-Kamerlid Renske Leijten besloot schriftelijke vragen te stellen aan premier Rutte over het thema 'het naleven van integriteitsregels door bewindspersonen'. Leijten noemde de illegale nevenfunctie van Kaag 'funest voor integriteit van regering en politiek als geheel'.