NPO wil officieel afrekenen met aspirant omroep Ongehoord Nederland. Na drie boetes heeft de NPO een verzoek ingediend bij D66-staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning in te trekken.
Volgens de NPO is het verzoek onvermijdelijk: er zou alles aan gedaan zijn om het gesprek aan te gaan met ON! over de werkwijze, maar de omroep zou zich niet constructief opstellen.
Op de rechterflank wordt er woedend gereageerd vanwege het verzoek van de NPO. Ook in de Tweede Kamer neemt het verzet toe. Onder meer Kamerleden Martin Bosma (PVV), Fleur Agema (PVV), Wybren van Haga (BVNL) en Forum voor Democratie spraken zich al uit.
Ook omroepbaas Arnold Karskens is woest: hij noemt het verzoek een "zwarte dag voor de persvrijheid". Maar hierin kan voormalig D66-Kamerlid Guikje Roethof zich niet vinden, schrijft zij in een opiniestuk bij NRC. Als Ongehoord Nederland uit de NPO wordt gekickt, kan Karskens nog overal journalistiek bedrijven, alleen niet op kosten van de belastingbetaler, aldus Roethoef.
Rechten en plichten
Volgens Roethof is het best logisch als Ongehoord Nederland van de buis verdwijnt. Volgens haar gaat toetreding tot de NPO nu eenmaal gepaard met rechten en plichten.
Hieraan heeft ON! zich niet gehouden, vindt ze: 'In deze tijd van polarisatie, nepnieuws, desinformatie en complottheorieën is de taak van de publieke nieuwsvoorziening helder. Op dit platform mag het publiek verwachten dat feiten en meningen gescheiden zijn, dat de feiten gecheckt zijn en dat de meningen kritisch worden bevraagd.'
Tot slot roept Roethof haar partijgenoot, staatssecretaris van Media Gunay Uslu (D66), op om ON! uit het omroepbestel te zetten. Volgens haar moet de NPO 'tegenwicht bieden aan leugens en verdachtmakingen'. Desondanks werd de NPO nog in het ongelijk gesteld bij het Commissariaat van de Media.
D66 tegen ON!
Roethof is niet de eerste D66'er die zich keert tegen Ongehoord Nederland. Eerder beweerde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma al dat de omroep 'terroristische misdrijven' zou uitlokken. Ook schold D66-Kamerlid Tjeerd de Groot een verslaggever uit voor 'fascist'. Tot slot stelde D66-Kamerlid Hanneke van der Werf Kamervragen over een uitzending van Ongehoord Nieuws. Ze beweerde onder meer dat de omroep een 'extreemrechtse omvolkings' zou verspreiden.
Ondertussen bleek Sjoerdsma wel een sleutelfiguur in de operatie om een documentaire over partijleider Sigrid Kaag vlak voor verkiezingstijd op de NPO uitgezonden te krijgen.