Dinsdag vond er een commissiedebat over de integriteit van het openbaar bestuur. Hierbij neemt PVV-Kamerlid Martin Bosma de gelegenheid om een aantal misstanden bij D66 aan te kaarten.
Zo spreekt hij over de activiteiten van het adviesbureau Dröge & van Drimmelen. Dit is een kantoor dat D66-prominent Frans van Drimmelen gebruikte om bij partijgenoten te lobbyen voor allerlei belangen. Sinds kort is het bureau omgedoopt tot Publyon.
Eerder deed het Haagse gemeenteraadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) al Wob-verzoeken om te kijken of er banden waren tussen het advieskantoor en D66. En de uitslag was opvallend: deze bleken er zeker te zijn.
Bosma stipt de onthullingen nu aan: "Een Wob-procedure brengt aan het licht dat Dröge & Van Drimmelen zich suf declareren bij de gemeente. En wie teken die mega-declaraties? D66-wethouders. Ze schrijven zelfs dat het budget op is: 'Nu even niet, Frans!'"
Hij vervolgt: "In hetzelfde Den Haag slingeren overal van diezelfde groene huurbrommertjes rond van het bedrijf Felix. De milieupartij D66 is daar vast op tegen, maar hoe komt het dan toch dat ze hier overal staan? Weer de Wob-procedure van Ralf Sluijs. We lezen: 'Dröge & Van Drimmelen legt contact tussen Felyx en vooral de wethouder.'
De wethouder blijkt Robert van Asten te zijn, een D66'er. In Democraat, het D66-ledenmagazine, staat te lezen dat hij is geselecteerd door Van Drimmelen voor deelname aan een drilprogramma, bedoeld voor 'D66-toptalent', vertelt Bosma.
Bosma besluit: "Kijk, zo werkt het. Je wordt dus geselecteerd door een lobbyboer, je wordt getraind door een lobbyboer, en als je eenmaal wethouder bent, belt datzelfde lobbybedrijf om wat te regelen voor een klant van datzelfde lobbybedrijf. Voor wat hoort wat."
Hanke Bruins Slot (CDA), de minister met wie het commissiedebat wordt gevoerd, wil voorlopig niet ingaan op Bosma's bijdrage.