De afgelopen dagen is er ophef ontstaan in Nederland naar aanleiding van een interview van D66-leider Sigrid Kaag bij College Tour. Hier hintte Kaag. Het is onzeker of D66-leider Sigrid Kaag de kar voor haar partij gaat trekken bij de volgende verkiezingen. Door de aanhoudende storm van bedreigingen aan haar adres weet Kaag nog niet of ze haar loopbaan in de de politiek wil vervolgen. “Mijn dochters zeggen: ‘Het is mooi geweest, mam’. Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters.”, aldus Kaag naar aanleiding van een video van haar dochters bij College Tour.
"Ik maak mij zorgen dat mijn moeder eindigt zoals Els Borst", aldus de oudste dochter van Kaag in een video die College Tour uitzendt waar de D66-leider bij zit. "Het hoeft maar één keer mis te gaan", vervolgt de dochter.
De dochters van Kaag hopen dat hun moeder weer terug naar de internationale politiek gaat: "Het is niet om onaardig te zijn of zo, maar ik wil eigenlijk dat mijn moeder een andere baan vindt. Gewoon internationaal."
Tijdens het gesprek geeft Kaag aan nog definitieve keuze te hebben gemaakt over haar toekomst: "Ik ga hier niet nu mijn vertrek aankondigen".
Naar aanleiding van de uitspraken van Kaag had Marianne Zwagerman een kritische column geschreven voor De Telegraaf. 'De Kaagiaanse fanclub in Hilversum, die met zoveel liefde haar campagne produceerde van ons belastinggeld, is al druk bezig met het regisseren van de aftocht van Kaag. In College Tour op NPO 2 ontbreekt zondag zelfs de traan niet. Of nou ja, traan. Bij wie oprecht huilt, spettert het snot in de rondte maar Kaag perst er met moeite een klein drupje traanvocht uit, amper waarneembaar door de camera. Intens ontroerd door een opgenomen statement van haar dochters die er niet eens in slagen drie zinnen in het Nederlands te formuleren op de nationale televisie', schrijft Zwagerman over het interview van Kaag.
De column kan op de nodige kritiek leveren van minister Hugo de Jonge, die bijna insinueert dat kritische columnisten moeten worden gecensureerd.
'Politici die bedreigd worden, journalisten, wetenschappers, rechters… Je zou toch hopen dat iedereen de verantwoordelijkheid voelt om die eindeloze stroom aan haat te keren… Wat zóu het helpen als dit soort kwaadaardigheid geen podium zou krijgen…', schrijft de minister.