Feministe keert zich tegen woke: "Ik herken het oude communisme"

Schrijfster Jolane Withuis groeide op in een streng communistisch gezin, waaraan ze zich lang geleden heeft ontworsteld. Maar bij De Telegraaf uit ze haar zorgen over een nieuwe ontwikkeling in de samenleving: de opkomst van 'woke'.
"In woke herken ik vooral het oude communisme: die claim van morele superioriteit, dat fanatieke en intimiderende, die taalpolitie die zo ontzettend dwingend is," vertelt Withuis.
Withuis is een feministe, en ergert zich daarom erg aan nieuwe termen als "mensen die menstrueren", in plaats van "vrouwen". Soortgelijke kritiek werd eerder al geponeerd door de feministen van Voorzij die zich tegen woke hebben gekeerd.
Wie zich niet conformeert aan de nieuwe normen, wordt volgens Withuis 'digitaal gelyncht'. Ze stelt dat er een nieuwe 'disproportionele intolerantie' schuilt in woke die 'ten diepste sektarisch' is.
"Ze zoeken bewust naar vijanden," vervolgt ze. "Er heerst onder woke een enorme gretigheid om de gekwetste partij te zijn, om bij de onderdrukten te horen. En die overtuiging van het eigenlijk morele gelijk geeft hun het recht om anderen te censureren en kapot te maken."
Het is niet de eerset keer dat Withuis kritiek levert op woke. Eerder sprak ze al bij tv-programma OverLeven: "Ik hou niet van het geselen van mensen alsof ze niet deugen, als ze niet activistisch zijn. Ik vind activistische wetenschap ook afschuwelijk."
Vorig jaar haalde minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) hard uit naar het wokisme. Volgens haar was de beweging een bedreiging voor de democratische rechtsstaat en het open debat. Er bestaat geen 'recht om niet gekwetst te worden', vond Yeşilgöz, en mensen moeten 'een paar ballen vinden en weerbaar zijn'.
Eerder sprak NieuwRechts al met journalist Coen de Jong over hoe ook linkse denkers woke zat beginnen te worden. "In feite draaien woke-activisten de verworvenheden van het feminisme terug," zei hij toen.