Vorige maand kondigde burgemeester Hans Verheijen (CDA) aan dat er een crisisnoodopvang voor asielzoekers zal komen in de gemeente Sittard-Geleen.
Dit besluit had Verheijen zelfstandig genomen, zonder overleg met omwonenden, de gemeenteraad of zelfs het college. Twee dagen na de aankondiging begonnen al de werkzaamheden op het terrein van de aanstaande opvang, die op 12 juni zal opengaan.
Daarom tekende FVD-raadslid Amira Lotfy al snel bezwaar aan. Ze stelde dat Verheijen onbevoegd had gehandeld, omdat hij zich volgens haar heeft beroepen op verkeerde wetsartikelen. Daarom verzocht ze om een nietigverklaring van zijn besluit.
Maar dit stuitte op weerstaand bij haar raadscollega's, vertelt Lotfy op Twitter. Het raadsdebat over de crisisnoodopvang zou donderdagavond zelfs flink uit de hand zijn gelopen. 'Drie fractievoorzitters zouden tegen mij geschreeuwd en heeft één fractievoorzitter mij zelfs uit woede meermaals opzettelijk (hard) gestoten,' schrijft Lotfy.
'Olie op het vuur'
Burgemeester Hans Verheijen liet het volgens Lotfy allemaal gebeuren. 'Hij zat erbij en deed niets,' stelt ze. 'Wel gooide hij in diezelfde bijeenkomst olie op het vuur door mij te beschuldigen van bedreigingen die hij zou ontvangen. Deze bedreigingen zouden het rechtstreeks gevolg zijn van het feit dat ik de woorden "ongekozen" en "ondemocratisch" heb gebruikt.'
Bij het debat gold officieel geen spreektijd, wat betekent dat raadsleden officieel niet onderbroken mogen worden. Desondanks gebeurde dit bij Lofty meermaals, zegt ze, vooral door de voorzitter van GroenLinks. Zelfs toen een meerderheid van de gemeenteraad had ingestemd met dat Lotfy haar betoog mocht afmaken, werd haar naar eigen zeggen alsnog het woord ontnomen. 'Wat is er gebeurd met de democratie?' besluit ze.
'Ziekelijke werkomgeving'
De gang van zaken is Lotfy niet in de koude kleren gaan zitten. 'Raadsleden mogen alles tegen me zeggen, maar niet tegen me schreeuwen,' reflecteert ze. 'Ze mogen het met me oneens zijn, maar ze mogen hun boosheid niet fysiek tegen mij uiten. Mijn woorden mogen je niet aanstaan, maar de burgemeester mag me niet verantwoordelijk houden voor bedreigingen.'
Vorig jaar trad Lotfy aan als gemeenteraadslid in Sittard-Geleen. Maar inmiddels is het op een punt gekomen dat ze niet langer weet of ze hiermee wil doorgaan. 'Intimidatie mag nooit een reden zijn dat mensen niet de politiek ingaan. Intimidatie is echter wel de reden dat ik mijn politieke werk heroverweeg. Het is een zieke, onveilige werkomgeving en ik twijfel of ik me hieraan wil blijven blootstellen,' besluit ze.
Lotfy krijgt veel bijval, onder meer van partijgenoten, politicus Tom de Nooijer en Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn. 'Het is echt walgelijk hoe er met twee maten wordt gemeten en hoe mensen met een onwelgevallige mening monddood worden gemaakt,' schrijft iemand.
Het is vooralsnog onduidelijk hoe de andere raadsleden het raadsdebat hebben ervaren. Zover bekend hebben zij hun ervaringen nog niet openlijk gedeeld.