Vorige week kwam Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp met een opvallend voorstel. Ze wilde dat Twitter de beleidsregels aanscherpt om zo bedreigingen aan politici aan te pakken. Maar al van meet af aan toonde Twitter niet de gewenste bereidwilligheid. Op persvragen van NOS over dit onderwerp, stuurde Twitter een poep-emoji terug.
Nu voert Twitter de strijd op. Niet alleen Bergkamp, maar de hele EU wil dat het sociale medium beter gaat handhaven bij ongewenste berichten, zeker wat betreft ongewenste informatie.
Maar Twitter wil hieraan niet zomaar meewerken. Zo is zijn bedrijf eind vorige maand uit een vrijwillig EU-protocol gestapt, dat zich richtte op het bestrijden van desinformatie op sociale mediaplatforms.
Maar Eurocommissaris Thierry Breton stelt dat Twitter hoe dan ook niet zal ontkomen aan EU-wetgeving. Vanwege de Digital Servies Act (DSA) zal Twitter vanaf eind augustus hoe dan ook moeten voldoen aan EU-regels rondom de bestrijding van desinformatie.
Nu kondigt Elon Musk een nieuwe strategie aan. Hij wil meer openheid geven aan gebruikers als Twitter in de toekomst bepaalde censuur toepast, laat hij weten.
'We gaan alle verzoeken om overheidscensuur openbaar maken en of we er wel of niet aan zullen voldoen,' stelt Musk. 'Het is belangrijk om op te merken dat Google, YouTube, Facebook, Instagram enz. constant censuur plegen. Voor zover ik weet doet dit platform dit het minst.'
Ondertussen toont Eurocommissaris Věra Jourová zich weinig enthousiast over Musks aanpak. Zij vindt dat Twitter 'veel aandacht heeft getrokken' door het EU-protocol tegen desinformatie te verlaten. Ze toont zich dan ook terughoudend over toekomstige samenwerkingen met Twitter-baas Elon Musk, zoals bij de Digital Services Act. 'Zijn acties en naleving van de EU-wetgeving zullen rigoureus uitgevlooid worden,' besluit ze.