Het is vooralsnog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Wel is duidelijk dat het voor de brandweer erg lastig was om de brand te blussen. Het hele huizenblok is namelijk bedekt met zonnepanelen, die het blussen ernstig belemmerden.
In totaal werden er ruim tweehonderd brandweerlieden ingezet, meldt de NOS. Van omringende huizen konden de zonnepanelen preventief worden verwijderd, maar dit was onmogelijk bij de getroffen huizen. Uiteindelijk ging het blussen door tot diep in de nacht.
De brand bereikte vijf huizen; drie andere huizen liepen onder meer rook- en waterschade op. Alle acht woningen zijn onbewoonbaar verklaard. Vier inwoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, onder wie een zwangere vrouw die via een raam wist te ontsnappen.
Vanwege de brand werden er bijna honderddertig woningen ontruimd. Inmiddels zijn de meeste inwoners weer teruggekeerd naar huis. De politie heeft twee NL-Alerts laten afgaan in de omgeving.
Oud-senator Henk Otten reageert: 'Dit is het derde weekend op rij met een grote onblusbare brand door zonnepanelen. De ondoordacht doorgevoerde energietransitie verwoest straks nog meer gebouwen dan door 50 jaar gaswinning in Groningen waarvoor dit de oplossing zou moeten zijn.'
Het is niet de eerste keer dat de groene energie problemen geeft. Vorig jaar heeft de brandweer van Clearfield Country in Pennsylvania twee uur nodig gehad om een brandende Tesla-auto uit te blussen. Normaal gesproken volstaat 1900 liter water voor een autobrand, maar nu hadden de brandweerlieden maar liefst 45.000 liter nodig. De boosdoener was de lithium-batterij van de elektrische auto, die telkens opnieuw vlam vatte. Uiteindelijk had de brandweer versterking nodig van drie aanvullende korpsen.