Eind september vorig jaar kondigde het bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium, onder de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) een onderzoek aan naar Arib. Het onderzoek werd gestart na een anonieme brief van een (ex)ambtenaar die Arib beschuldigde van een 'schrikbewind'. Recherchebureau Hoffmann voert het onderzoek uit. Er was vooraf niet gesproken met Arib door het bestuur van de Kamer. Nieuws over het onderzoek lekte naar de NRC. Arib sprak van een 'politieke afrekening' door Bergkamp.
Experts waren uiterst kritisch over de werkwijze van het bestuur van de Kamer. Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen (VU): ‘Het is krankzinnig dat je pas geïnformeerd wordt nadat er een onderzoek is ingesteld.’ Ook hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert (Radboud Universiteit) en advocaat arbeidsrecht Marion van den Brekel stellen dat de werkwijze onzorgvuldig was en dat wederhoor vóór het onderzoek had moeten plaatsvinden.
Kamervoorzitter Bergkamp beloofde eerder dat Arib hoor en wederhoor zou krijgen en het onderzoeksprotocol zou ontvangen. De landsadvocaat heeft vorig jaar al aangegeven dat het belangrijk was dat Arib geïnformeerd werd over de aantijgingen tegen haar.
Arib wist na juridische druk in juni het onderzoeksprotocol alsnog te ontvangen. Ze krijgt echter nog steeds geen inzicht in de aantijgingen die (ex)ambtenaren tegen haar deden tijdens anonieme gesprekken. Ze kent nog steeds niet de details van de beschuldigingen. ‘Ik ben maandenlang nergens van op de hoogte gesteld', zegt Arib tegen FollowTheMoney.
Arib werd kort voor het onderzoek benoemd tot de Tijdelijke commissie Corona, maar nadat het onderzoek bekend werd legde ze die functie neer en verliet de Kamer. De Tijdelijke commissie moest de corona-enquête voorbereiden. De enquête is recent echter gestaakt.