De wolf heeft een beschermde status in de Europese Habitatrichtlijn. Op het dier mag niet worden gejaagd, en ook moet zijn leefgebied worden beschermd. Daarom kan de vestiging van een wolf in een nieuw gebied de nodige consequenties met zich meebrengen, zeker als de wolf jongen krijgt.
"Daar waar de wolf zich vestigt, moet die beschermd worden. Zeker als het tot voortplanting komt, kan al snel de verplichting volgen om het leefgebied van de roedel aan te merken als Natura 2000-gebied voor de wolf", vertelt rechtsgeleerde Arie Trouwborst bij De Veldpost. Hij is universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit in Tilburg.
Momenteel kent Nederland maar één wolvenroedel, in de Veluwe. Volgens Trouwborst heeft dit vooralsnog geen problemen opgeleverd, omdat de Veluwe al een Natura2000-gebied is. Maar als een wolf besluit om jongen te krijgen in niet-beschermd gebied, kan dit volgens hem wel gevolgen hebben.
"Als de wolf zich ergens in Brabant vestigt, buiten reeds beschermd gebied, moet Nederland daar wellicht een nieuw Natura2000-gebied aanwijzen", vertelt hij. Dit is volgens Trouwborst geen onrealistisch scenario. Hij benadrukt dat een wolf al snel tevreden is, en alleen een "rustig plekje" nodig heeft waar hij "niet wordt doodgeschoten". Natuur is hierbij geen vereiste.
Zelfs als de grond 'primair agrarisch gebied' is, kan Brussel Nederland dan verplichten om het tot een beschermd natuurgebied te maken. Bovendien zullen de jongen van de wolf vanaf één à twee jaar zelf weer gaan rondtrekken. Volgens Trouwborst is het dan ook een fenomeen zonder direct einde.
Vorige week belandde een Drentse hobbyboer in het ziekenhuis nadat een wolf op zijn erf was gekomen. De wolf viel de boer aan toen de boer hem benaderde met een hooivork. Naar eigen zeggen deed de boer dit omdat de wolf achter zijn schapen aanzat.