Omtzigt heeft een dertiental Kamervragen ingediend om de kwestie opnieuw op de agenda te zetten. Volgens Omtzigt is het pijnlijk dat het kabinet al ruim een half jaar beterschap belooft, maar dat er in feite nog niks is veranderd.
De regering is ook nog eens door de Ombudsman en de rechter op de vingers getikt, maar ook dat hielp niet.
Omtzigt wil dat de overheid zich actiever gaat opstellen om zulke gezinnen beter te ondersteunen. Omtzigt stelt namelijk dat deze gezinnen recht hebben op aanvullende bijstand, maar velen weten dat helemaal niet, omdat overheidsinstanties dit niet aan ze melden.
'Formeel hebben deze mensen recht op aanvullende bijstand nu, zelfs met terugwerkende kracht. Maar niemand vertelt dat en het is bijna onmogelijk om erachter te komen. Daarom mijn vraag: benader deze mensen nu eindelijk zelf', schrijft Omtzigt.
Overheidsfout zorgt voor armoede
Ongeveer tienduizend extra gezinnen leven in de armoede doordat zij hun toeslagen ten onrechte moesten terugbetalen aan de overheid. Door deze overheidsfout is het aantal gezinnen in armoede verdubbeld, meldt NRC. De fout kwam al in 2016 aan het licht maar wordt nu pas opgepakt door het kabinet.
Gezinnen met één of twee inkomstenbronnen mogen toeslagen ontvangen van de gemeente, waardoor hun inkomstenbronnen worden aangevuld tot bijstandsniveau.
Maar uit recente berichtgeving van NRC bleek dat sommigen deze toeslagen ten onrechte moesten terugbetalen, waardoor ze in de grote financiële problemen kwamen. Plotsklaps zijn zo'n tienduizend gezinnen in de armoede gestort, wat een verdubbeling van het armoedecijfer betekent. Dit blijkt uit schriftelijke vragen van Pieter Omtzigt.
Het probleem ligt geworteld in de belastingregels die in 2009 veranderden voor gezinnen met één inkomen. De Nationale Ombudsman kaartte dit probleem al in 2016 aan, maar dit is de hele tijd op de plank blijven liggen, meldt NRC. Het kabinet erkent nu het probleem en wil het zo snel mogelijk oplossen. Het plan is om al voor de zomer met een oplossing te komen.
"Het is gewoon niet goed dat dit vraagstuk al zeven jaar is blijven liggen," zegt de verantwoordelijke minister voor Armoedebestrijding, Carola Schouten (CU) tegenover NRC. Ze wil niet zeggen hoe ze het precies wil oplossen. Volgens haar vergt dit namelijk "een verdere doordenking".
En een oplossing is niet direct voor handen. Volgens Schouten laat de systeemfout zien hoe complex het systeem de afgelopen paar jaar is geworden.
Op sociale media schrijft iemand: 'Sinds we een minister van armoede hebben zijn er dubbel zoveel mensen in armoede geraakt door fouten van de overheid. Als je hier nog niet cynisch van wordt, waarvan dan wel?'