Lerarenopleiders roepen op lessen Nederlands te richten op klimaatverandering

'Richt Nederlands zo in dat het leerlingen helpt om te gaan met klimaatverandering', is de oproep van Jan Willem van der Weij, mede namens vier andere lerarenopleiders Nederlands, in Trouw. Van der Weij spreekt over bosbranden en overstroming tijdens de zomervakantie en zegt dat jongeren het meest bezorgd zijn over klimaatverandering. Tegelijk zegt hij dat het de taak is van het onderwijs om jonge mensen voor te bereiden op hun toekomst. Hij vindt dat duurzaamheid nog meer focus moe krijgen binnen he onderwijs.
Van der Weij zegt dat klimaat momenteel vooral in het onderwijs naar voren komt tijdens aardrijkskunde, economie en natuur- en scheikunde. Hij wil echter verder gaan. De 'volle breedte van het onderwijs' moet gericht zijn op het klimaat. Van der Weij denkt dat vooral Nederlands meer over klimaat kan gaan.
Hij zegt dat 'kennis over informatieverwerving en desinformatie' een belangrijk deel vormen van onderwijs over klimaat. Daarnaast denk hij dat jongeren moeten leren hun gevoelens van angst en woede over klimaatverandering te verwoorden.
Van der Weij vindt het goed dat veel leraren Nederlands al tijd besteden aan 'klimaatfictie'. Hij zegt echter dat het de taak van het hele onderwijs is om kinderen te leren om te gaan met klimaatverandering. Daarom gaan ze bij de opleiding voor leraren Nederlands in gesprek met mensen binnen en buiten het onderwijs om bij lesmethodes meer nadruk te laten leggen op duurzaamheid.