De waarde van een Triodos-certificaat was vroeger 80 euro, maar is door de jaren heen flink gedaald. Op zijn dieptepunt was een certificaat zelfs amper 28 euro waard. In de praktijk kwam dit toen neer op een verlies van 550 miljoen euro, meldt ANP. Het verlies is te verklaren doordat tijdens de coronaperiode certificaathouders massaal afwilden van hun certificaten. Momenteel staat de waarde van een certificaat op zo'n 40 euro.
Bij sommige investeerders leidt dit verlies tot grote verontwaardiging. Met de stichting Triodos Tragedie, die vorig jaar werd opgericht, heeft een groep gedupeerde certificaathouders aangekondigd een massale schadeclaim in te dienen. Volgens hen is Triodos aansprakelijk voor de grote waardedaling in certificaten. Inmiddels is bekend dat bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman een schadeprocedure namens 450 gedupeerde certificaathouders met in totaal 280.000 certificaten begint tegen vier oud-bestuurders van de bank, aldus Business Insider. Triodos zegt een achterban van in totaal ruim 43.000 certificaathouders te hebben.
Triodos Bank is gericht op duurzaamheid en noemt zichzelf zelfs 'één van de duurzaamste banken ter wereld'. De bank wil beleggen op basis van duurzame doelen, zoals biologische voeding en landbouw, duurzame energie, microkrediet en sociale werkplaatsen.
ABP lijdt miljoenenverlies
Maar duurzaam beleggen lijkt in de praktijk ook problemen met zich mee te brengen. Dit kwam eerder dit jaar aan het licht bij ABP, het grootste pensioenfonds in Nederland. ABP is door VBDO vijfmaal bestempeld tot 'het duurzaamste pensioenfonds' van Nederland. Maar de nieuwe klimaatkoers blijkt een grote schaduwzijde te hebben: het is namelijk een financiële aderlating.
In 2021, hetzelfde jaar waarin GroenLinks-sentor Paul Rosenmöller aantrad als bestuurslid, kondigde ABP aan al zijn aandelen in fossiele bedrijven te zullen verkopen. Maar de gevolgen hiervan zijn financieel desastreus geweest. In het kader van verduurzaming 'verkocht ABP fossiele brandstofaandelen die in de tussentijd veel geld opgebracht zouden hebben en kocht het aandelen van banken die inmiddels failliet gaan', schrijft Chris Wiets. Hij stuurde een woedende lezersbrief in bij De Telegraaf.
Het verlies wordt inmiddels geschat op honderden miljoenen euro's aan Nederlands pensioengeld. Maar volgens oud-hoogleraar economie, Eduard Bomhoff, liggen de verliezen zelfs veel hoger. Hij spreekt bij Wynia's Week zelfs van '3 tot 7 miljard euro'.
PVV-Kamerlid Léon de Jong bespeurt dan ook een duidelijk verband: 'ABP is alleen maar bezig met linkse klimaatpolitiek. De invloed van de vreselijke Paul Rosenmöller kost pensioendeelnemers bakken met pensioengeld.'