Ruzie binnen Van der Valk-familie over miljoenenopbrengst asielopvang
Asielzoekers worden in Nederland massaal opgevangen in door de overheid betaalde hotels. Grote hotelketens zoals Van der Valk varen daar uiteraard wel bij en verdienen miljoenen Nu komt echter naar buiten dat er binnen de familie van Van der Valk grote ruzie is ontstaan over de miljoenenopbrengst van het opvangen van asielzoekers. De familie vecht dit uit voor de rechter.
Het Financieel Dagblad publiceerde vrijdag een groot artikel waarin de zaak uit de doeken wordt gedaan. De 35-jarige Bob van der Valk is door zijn eigen ooms voor de rechter gedaagd. Hij zou volgens hen ‘grootschalige fraude’ hebben gepleegd bij het sluiten van de contracten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarbij zou hij tientallen miljoenen euro’s hebben weggesluisd ten koste van het hotelconcern. Zelf ontkent hij de beschuldigingen.
Volgens de ooms was er bij het sluiten van de contracten met het COA sprake van belangenverstrengeling. Bob zou geld verdienen via een tussenpersoon die hotelkamers zoekt voor het COA. Volgens de aanklagers zouden hij en zijn zakenpartner gigantische marges rekenen en daarom heel veel geld verdienen aan de plaatsing van de asielzoekers in hotels. Hij werd daarom eerder dit jaar al door zijn ooms op non-actief gesteld. Hij was eerder directeur van een Van der Valk-hotel in Duiven en wil nu helemaal uit het concern stappen.
Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Bob en zijn familie ruziën namelijk over de voorwaarden van zijn vertrek. Bob is zelf bereid om een vergoeding van 20 miljoen te betalen om alles achter zich te laten en ook niet meer aangeklaagd te worden. Daar gaat zijn familie echter niet mee akkoord, waardoor de zaak voor de rechter kwam. Deze moet nog uitspraak doen.
De zaak geeft direct een inkijkje in de wijze waarop het COA te werk gaat in samenwerking met hotels. Hotelketens verdienen miljoenen aan de opvang van asielzoekers, betaald met belastinggeld.