Op 28 augustus werd de aflevering 'Online hufters' uitgezonden van het NPO-programma Zembla. Het thema was online haatreacties aan politici, lhbti'ers, Joden en vrouwen. In de uitzending werd er een aantal van zulke haatreacties getoond. Maar na onderzoek van Blckbx-redacteur David Boerstra blijk dat deze reacties totaal zijn verdraaid, vertelde hij eind vorige maand bij Blckbx.
In de uitzending gaat Zembla-redacteur Vincent Verweij naar het huis van een vrouw toe. Hij confronteert haar daar met een online bericht dat ze zou hebben verstuurd. Zo zegt hij dat ze 'D66'ers moeten op de brandstapel' zou hebben getweet. Maar dit blijkt onjuist: uit de oorspronkelijke tweet blijkt dat de vrouw zei dat 'D66 op de brandstapel moeten', dus de partij. Omdat het niet om personen gaat, is deze uitlating niet strafbaar.
Maar Zembla heeft geen spijt van de verdraaiing. Als Boerstra na afloop Verweij hiermee telefonisch confronteert, zegt Verweij dat hij naar zijn weten journalistiek zuiver heeft gehandeld. In hetzelfde bericht spreekt de vrouw namelijk van 'machtswellustelingen, en dus gaat het volgens Verweij wel degelijk over de personen zelf. Volgens Verweij hebben journalisten nu eenmaal de behoefte om teksten samen te vatten.
Ook met andere tweets gaat Zembla in de fout. Zo krijgt één Twitteraar in de uitzending de woorden in de mond gelegd dat er 'vluchtelingen gelyncht gaan worden', terwijl hij zich in zijn oorspronkelijke tweet juist tegen lynchen keert. Maar dit had wel grote gevolgen: de Twitteraar, Mr Black, werd namelijk ontslagen door zijn werkgever na de uitzending.
Zembla biedt excuses aan
Aanvankelijk weigerde Zembla-redacteur Vincent Verweij openlijk excuses aan te bieden vanwege zijn werkwijze, maar dat doet Zembla nu toch wel. De uitzending is offline gehaald en zal dit ook blijven. Het nieuwsprogramma zegt zich van geen kwaad bewust te zijn tot aan de Blckbx-uitzending op 27 september.
'De eindredactie was gedurende de totstandkoming van de uitzending steeds in de veronderstelling dat het om originele tweets ging en zag geen reden om de authenticiteit van de tweets in twijfel te trekken. Tot de uitzending van onlineplatform BLCKBX op 27 september, waarin de betreffende tweets besproken werden. We zijn er daardoor achter gekomen dat enkele tweets die wij in onze uitzending vertoond hebben niet 1-op-1 overeenkomen met de gepubliceerde tweets. Ze bleken bewerkt in een animatieprogramma met als gevolg dat de getoonde tweets niet van de originele zijn te onderscheiden. Dit is geen excuus', aldus het programma.
Het nieuwsprogramma zegt contact te zullen opnemen met alle gedupeerde Twitteraars wier tweets zijn verdraaid. 'Dit had nooit mogen gebeuren. We bieden daarvoor onze excuses aan', besluit Zembla. Het is onduidelijk of er ook gevolgen zijn voor de verantwoordelijke redacteur, Vincent Verweij.