Argentinië, zonder moslim-immigratie, houdt massale betoging voor Israël
Terwijl Europese moslims dit weekend massaal de straat op gingen om feest te vieren, verliep het in Argentinië heel anders. In de hoofdstad Buenos Aires werd er een enorm solidariteitsprotest gehouden voor Israël. Honderden mensen kwamen bijeen met Israëlische vlaggen en lieten lichtjes branden in het stadscentrum. Slechts 1 procent van de Argentijnse bevolking is islamitisch.
Tijdens het protest in de wijk Almagro werden de volksliederen van Israël en Argentinië afgespeeld. Op een podium werden er toespraken gegeven door politici en Joodse belangenbehartigers, meldt Buenos Aires Times. Beelden laten een grote mensenmenigte zien in het stadscentrum.
Het doel van de demonstratie was om solidariteit te betuigen met Israël. Dit weekend pleegde de terreurgroep Hamas een verrassingsaanval op Israël. Honderden onschuldige Israëliërs werden vermoord, verkracht en ontvoerd. Momenteel staat het dodenaantal op duizend aan de Israëlische kant, inclusief zeven Argentijnse staatsburgers. Zij waren aanwezig bij het vredesfestival nabij Gaza, waar 260 lijken werden gevonden. Daarnaast zijn er nog vijftien Argentijnse vermisten.
Verderop in Buenos Aires werd er een kleine tegendemonstratie gehouden door linkse partijen. Ook bij de Israëlische ambassade werd gedemonstreerd voor meer solidariteit met de Palestijnen.
Europese moslims vieren feest na Hamas-terreur
De Argentijnse massa-betoging vormt een groot contrast met westerse landen als de VS, Canada, Australië en West-Europa. Daar verliep het weekend erg onrust met grootschalige Palestijnse marsen in de grote steden. Lokale moslims gingen massaal de straat op om hun solidariteit te tonen met de Palestijnen, en soms zelfs ronduit feest te vieren. Auto's met Palestijnse vlaggen reden toeterend door de straten, en er werden Intifada's gescandeerd (waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël).
In Berlijn werd er bijvoorbeeld snoep uitgedeeld, en in Londen werd er knalvuurwerk afgestoken bij de Israëlische ambassade. In de Australische stad Sydney werd geroepen: "Vergas de Joden" en "Dood aan alle Joden". In meerdere steden kwam het tot een confrontatie met de politie, en werden er Israëlische vlaggen in brand gestoken. Ook in Rotterdam zijn er zorgen om toekomstige escalaties, laat Leefbaar Rotterdam weten bij NieuwRechts. De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht weigerden om de Israëlische vlag uit te hangen.
Demografische verschillen
In veel West-Europese landen is zo'n tien procent van de bevolking islamitisch. Dit komt door het decennialange open-grenzenbeleid van deze landen. Hierbij kregen migranten uit Afrika en het Midden-Oosten een vaste verblijfsstatus en staatsburgerschap. In Argentinië, daarentegen, is slechts één procent van de bevolking islamitisch. Tweederde van het land is rooms-katholiek, en verder is er een protestantse minderheid.
Slechts 1 procent van de Argentijnen Joods. Maar ondanks dit kleine percentage herbergt het land één van de grootste Joodse gemeenschappen van Latijns-Amerika, met 300.000 leden.