82 procent Oekraïense vluchtelingen is werkloos in Duitsland
Vier op de vijf Oekraïners in Duitsland is momenteel werkloos, blijkt uit een onderzoek van de Friedrich Ebert-stichting. Dit vormt een groot contrast met omringende landen, waar Oekraïense vluchtelingen wél veel meer werken. Het onderzoek verklaart dit verschil doordat de Oekraïners in de andere landen veel minder financiële ondersteuning krijgen vanuit de overheid.
In Duitsland heeft 82 procent van alle Oekraïners in Duitsland geen baan. In plaats daarvan leven ze van een financiële vergoeding waarop ze al vanaf dag één recht op hebben. Zeker in gekwalificeerde beroepen is het aantal werkende Oekraïners laag, blijkt uit de studie 'Met open armen: de coöperatieve opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne in Europa. Een alternatief voor het asielregime?'.
De hoge werkloosheid in Duitsland vormt een groot contrast met omliggende Europese landen als Polen, Tsjechië en Denemarken. Uit statistieken blijkt dat zo'n driekwart van de Oekraïense vluchtelingen daar namelijk wél werkt. Volgens de auteur van de studie, Dietrich Tränhardt, komt dit doordat de Oekraïners daar minder financiële ondersteuning krijgen vanuit de overheid.
In Tsjechië ontvingen Oekraïense vluchtelingen aanvankelijk maandelijks noodhulp van 200 euro. Na vijf maanden daalde het bedrag naar 130 euro. De staat vergoedt nu alleen de ziektekostenverzekering en de kosten van huisvesting voor een beperkte periode.
Hogere uitkering leidt tot hogere werkloosheid
Maar in Duitsland is de financiële ondersteuning veel guller. Daarom concludeert het onderzoek dat deze gulheid van de Duitse overheid in feite ertoe leidt dat minder Oekraïners gaan werken. In het afgelopen jaar is het aantal werkende Oekraïners slechts met 1 procent gestegen. Dit is ondanks de bovengemiddelde opleiding van de vluchtelingen en het grote personeelstekort bij Duitse bedrijven.
In de studie wordt desondanks ook het belang van werken benadrukt. Het is een goede manier om sneller te integreren, geld te verdienen, maar ook om 'zelfvertrouwen en respect te verkrijgen', besluit Tränhardt.
In Nederland blijkt al dat sommige Oekraïense vluchtelingen met enige regelmaat op vakantie gaan naar hun thuisland. De precieze cijfers ontbreken, maar volgens betrokkenen gaat het lang niet meer om uitzonderlijke gevallen. Daarnaast blijkt uit een rondvraag van NOS dat eenderde van de 90.000 gevluchte Oekraïners wel in Nederland zou willen blijven. Ondertussen wil driekwart van alle Nederlanders juist dat Oekraïne en Rusland overgaan op vredesonderhandelingen, blijkt uit een peiling van I&O Research.