Precies een jaar geleden begon de oorlog in Oekraïne. Dit leidde tot een grote uitstroom van Oekraïense inwoners; inmiddels hebben er zich zo'n 90.000 geregistreerd in Nederland. Inmiddels is zo'n 16 procent alweer vertrokken, maar tienduizenden anderen zijn er nog steeds.
En de vraag is hoeveel Oekraïense vluchtelingen ook op lange termijn zullen blijven in Nederland. De NOS heeft een niet-representatieve rondgang gedaan bij 247 mensen, in samenwerking met Opora Foundation. Hieruit blijkt dat in elk geval een derde, maar wellicht nog meer overweegt om in Nederland te blijven. Naast de veiligheid in Oekraïne, spelen ook de kansen in Nederland een rol inzake een eigen woning, onderwijs en werk. Een deel van de Oekraïners dat wil blijven komt uit de zwaar getroffen steden als Charkiv.
Een Oekraïense moeder stelt dat remigratie voor haar geen optie is: "Teruggaan is niet goed voor mijn kinderen. Na een oorlog zijn de mensen en het land beschadigd, het is veel moeilijker opgroeien in zo'n land."
Uit de rondgang blijkt dat Oekraïeners erg dankbaar zijn voor de ontvangst in Nederland, en Nederlanders erg gastvrij vinden. Er blijkt eveneens dat veel Oekraïeners behoefte hebben aan een eigen woning. Ook zeggen ze betere toegang nodig tot taalonderwijs. Dit is onder meer nodig voor betere banen, aldus minister Van Gennip (Sociale Zaken).
Oekraïense vluchtelingen hoeven dankzij een speciale EU-regeling geen asiel aan te vragen in het EU-land waar zij verblijven. Eerder werd bekend dat ruim 4.600 vluchtelingen die geen Oekraïens paspoort hebben, dankzij deze speciale EU-regeling ook langer in Nederland mogen blijven.
Turkse visa
Eerder deze maand kreeg PvdA-Kamerlid Kati Piri kritiek, omdat zij Turkse aardbevingsslachtoffers met versnelde visa naar Nederland wilde halen. Piri's bedoeling is dat de slachtoffers tijdelijk bij Nederlandse familieleden worden ondergebracht, maar critici vrezen dat tijdelijk permanent zal worden.
'Beste Kati, wat er in Turkije en Syrië gebeurt, is verschrikkelijk. Maar een tijdelijke visum is niet de oplossing. Tijdelijk wordt hier voor altijd,' schreef iemand.
Anderen vrezen dat er veel misbruik zal worden gemaakt van het visum. Daarnaast brengt het veel bureaucratische en praktische problemen met zich mee, stellen sommigen: 'De ervaring leert dat eenmaal hier, je niet juridisch niet kunt terug plaatsen. We hebben nog niet genoeg migranten, tekorten aan bouwgrond, stikstof, etc. Ja, ik begrijp dat er problemen zijn in Turkije, maar dan doe de opvang (met veel hulp) in Turkije.'