Steeds meer Oekraïners in Nederland brengen een bezoekje aan hun land van oorsprong. Het gaat onder meer om vrouwen met hun kinderen die reizen voor een familiebezoek. Zo ook Irina Biloivanenko. Zij woont sinds vorige zomer in het Nederlandse Goerree-Overflakkee. Onlangs is ze, samen met haar zoon en dochter, in een minibusje naar Oekraïne gegaan, samen met andere Oekraïense vluchtelingen.
"De constante dreiging is zwaar. Maar tegelijkertijd is het voor de kinderen zwaar dat ze hier, in het veilige Nederland, hun vader niet kunnen zien. Daarom nam ik de gok om tóch naar Kyiv te gaan", vertelt Irina tegenover AD.
Ze begrijpt dat het op Nederlanders wellicht raar kan overkomen, een bezoekje aan haar thuisland in oorlog. Maar volgens haar begrijpen Nederlanders de situatie in Oekraïne niet goed genoeg. Ze vertelt bij AD: "Jullie leven al bijna tachtig jaar zonder oorlog. Veel Nederlanders kunnen maar moeilijk een voorstelling maken van de situatie. Oorlog betekent niet dat er 24 uur per dag bommen vallen."
Geen uitzonderlijk geval
Precieze aantallen over de vakantie houdende Oekraïeners worden niet bijgehouden. Maar volgens Irina heeft al de helft van alle bewoners in haar gemeente opvang al eens een bezoekje aan Oekraïne gebracht. Ook Vluchtelingenwerk is bekend met dit fenomeen, vertelt Anna Strolenberg bij AD.
Oekraïners verliezen hun Nederlanders leefgeld als ze langer dan 28 dagen wegblijven. Maar de meeste vluchtelingen gaan slechts één à twee weken op vakantie, meldt AD. Naast minibusjes reizen sommige vluchtelingen ook per vliegtuig naar Polen. Daarnaast is er in Vlaardingen al een speciale woonwijk gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen, bedoeld voor meerjarige bewoning.
Vakantieverbod
Oekraïners hebben een speciale verblijfsstatus, waardoor ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Desondanks zijn niet alle landen even blij met rondreizende vluchtelingen. Zo overweegt Denemarken een vakantieverbod voor asielzoekers in te voeren. Ook Zweden wil maatregelen treffen tegen vluchtelingen die op vakantie gaan naar het land dat ze zijn ontvlucht vanwege een onveilige situatie.