Over twee weken rechterlijk oordeel Ongehoord Nederland: "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting"
De rechter gaat over twee weken oordelen over het kort geding dat Ongehoord Nederland (ON!) heeft aangespannen tegen de NPO. De laatste gaat mogelijk de stekker uit de omroep trekken. ON! heeft al langer conflicten met de NPO en stelt dat hun omroep ongelijk wordt behandeld. ON! heeft al meerdere sancties opgelegd gekregen door de NPO. Als de NPO zal concluderen dat ON! niet voldoet aan aanwijzingen van de ombudsman en de journalistieke code dan mag het programma niet meer worden uitgezonden. Volgens Arnold Karskens, voorzitter van ON!, gaat de rechtszaak om meer dan de omroep zelf. "Als wij vallen, dan valt de vrijheid van meningsuiting in Nederland."
ON! vraagt de rechter te voorkomen dat NPO de omroep binnenkort van de buis kan halen. Zo vindt de organisatie dat de adviescommissie zich eerst moet kunnen buigen over de zaak tijdens de zogenoemde bezwaarfase, voordat de NPO een definitieve beslissing mag nemen.
Hakan Külcü, de advocaat van ON!, zegt tijdens een uitzending van de omroep, dat het belangrijk is dat de rechter ingrijpt, omdat de NPO anders binnen een paar weken ON! van de buis haalt. "Dan loop je het risico dat je de enige omroep die het oppositiegeluid goed aan bod laat komen, dat je daarbij de stekker eruit trekt rondom de verkiezingen. Dat zou ook het democratisch proces aantasten in het land, vinden wij."
Meerdere voorschriften die ON! heeft gekregen hebben geen wettelijke basis stelt Külcü. Ongrondwettelijke censuur dreigt zo volgens hem plaats te vinden. "Er zijn bepaalde voorwaarden en voorschriften verbonden aan het mogen uitzenden van dit programma. Wij zeggen, dat met name nummer 3 en 4 van die voorschriften, dat die onwettelijk zijn, omdat er gewoon in de mediawet geen bevoegdheid bestaat daartoe. Er is geen bevoegdheid om tussentijds te beoordelen, laat staan om de stekker naar aanleiding van de tussentijdse beoordeling eruit te trekken. Die bestaat niet. En het risico daarbij is ook, dat als jij tussentijds gaat beoordelen, dat je dan censuur pleegt. En dat is verboden bij artikel 7, lid 2 van onze grondwet. Daarin staat, dat je niet over de inhoud mag gaan. Daar gaat de omroep zelf over."
Külcü geeft aan dat de NPO veel ruimte krijgt om te oordelen of ON! voldoet aan eisen die niet aan andere omroepen worden gesteld. "Er zijn bepaalde voorwaarden opgelegd alleen aan ON!. En die voorwaarden houden in dat ON! moet voldoen aan de journalistieke code, aan de aanbevelingen van de ombudsman, en dat als ze dat niet doen, dat dan na tien uitzendingen een tussenbeoordeling kan komen. En als ON! dan niet voldoet in de ogen van de NPO, - ik onderstreep dat in de ogen van de NPO, dat is nogal een subjectieve lezing zou je zeggen-, als ON! dan niet voldoet, dan wordt de stekker eruit getrokken."
De druk op ON! door de NPO is volgens Karskens een slecht teken voor vrije media in Nederland. "Hele trieste dag natuurlijk, dat Nederland al zo ver is afgegleden. Dan wil jij je eigen geluid brengen, dat je naar de rechter moet stappen om asjeblieft de publieke omroep, de NPO, te smeken: laat ze uitzenden."
Ongehoord Nederland blijft tot de rechterlijke uitspraak hoe dan ook op de buis, volgens Külcü. Het is niet zeker of de rechter met een inhoudelijk oordeel komt, of de zaak toch uitstelt totdat de NPO officieel de beslissing neemt dat de vergunning van ON! wordt ingetrokken.
ON!-advocaat Hakan Külcü legt uit dat de rechter over twee weken uitspraak doet over ons kort geding. Tot die tijd blijft #OngehoordNieuws sowieso op tv!
— Ongehoord Nederland TV (@ongehoordnedtv) November 2, 2023
ON!: "Als wij vallen, dan valt de vrijheid van meningsuiting in Nederland."
Kijk de hele uitzending:https://t.co/9zx0E76uAB pic.twitter.com/FFaf2c3wIP