Jetten betrapt op leugens over lagere energierekening: zo zit het écht

Achtergronden 13 november 2023 4 minuten Marit Nubé
Jetten

Demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) beweert dat de energierekening lager is geworden door zijn klimaatbeleid. Ook stelt hij dat Nederland helemaal onafhankelijk is geworden van Russisch gas dankzij hem. Maar al snel blijkt Jettens betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de zelfverklaarde 'klimaatdrammer' betrapt? Lees het hier!

Bij WNL Op Zondag haalt Frans Timmermans flink uit naar Jetten.  "Rob Jetten heeft onderdeel uitgemaakt van een kabinet dat gewoon niets heeft gedaan. Wij staan in Nederland al duizend dagen stil", vindt de lijsttrekker van GL-PvdA.

Deze opmerking komt hem al snel op een sneer te staan van Jetten. 'Frans, is het lastig te erkennen dat een andere lijsttrekker ook iets goed heeft gedaan?' schrijft de D66-minister op X. Als voorbeeld stelt Jetten dat Nederland 'binnen één jaar onafhankelijk van Russisch gas' is geworden en dat er een 'lagere energierekening door isolatie' is.

Woningisolatie kan flink in papieren lopen
Al snel krijgt Jetten de wind van voren op sociale media. Zo wordt er sterk aan getwijfeld of de bewering inderdaad klopt dat door hem de energierekening omlaag is gegaan door isolatie. Zo merkt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt op dat 'mensen isolatie niet kunnen betalen'. Dit is niet voor niets: in augustus werd bekend dat woningisolatie duizenden euro's extra kan gaan kosten. 

Met een geïsoleerd huis heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Daarom proberen steeds meer huishoudens hun woning te verduurzamen door het goed te laten isoleren. Maar dit blijkt niet altijd even diervriendelijk. Bij het isoleren van muren dreigen vleermuizen hun woonplek te verliezen of zelfs te verstikken, blijkt uit onderzoek.

Dit werpt de nodige problemen op. De vleermuis draagt namelijk veel bij aan het ecosysteem en dus een beschermde diersoort is volgens de Europese Habitatrichtlijnen. Daarom besloot de Raad van State deze zomer dat huiseigenaren, die hun woning willen laten isoleren, eerst een duur ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen. Zo'n onderzoek duurt een jaar en kan zo'n 5.000 euro kosten.

Hoogste gasprijs van Europa 
Ook op een andere manier wordt er getwijfeld aan Jettens bewering dat hij de energierekening omlaag heeft gekregen. Zo liep tijdens zijn ministerschap de Nederlandse gasprijs zodanig op, dat het zelfs de hoogste van Europa werd.

"We hebben veruit de hoogste gasprijzen van Europa," merkte NSC-leider Pieter Omtzigt begin dit jaar op in een Kamerdebat. "Onze huishoudens betalen het dubbele van wat er in België of Duitsland wordt betaald."

De reden van de hoge gasprijs heeft uiteraard te maken met de Europese sancties tegen Russisch gas, vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar ook hierin heeft Jetten een precaire rol gespeeld, benadrukken critici. In april vorig jaar kondigde de D66'er namelijk een dwangmaatregel aan: alle gemeten moeten hun contract opzeggen bij het Russische Gazprom Energy, zodat ze 'niet langer de Russische staatskas spekken'. Burgermeesters die weigerden mee te werken wilde hij eventueel in de gevangenis kunnen gooien.

Maar al snel kwam er veel kritiek op Jettens dwangmaatregel. Zo bleek dat zo'n opzegging miljoenen euro's per gemeente kon gaan kosten. De gemeente Utrecht, bijvoorbeeld, kostte het elf miljoen euro om een nieuw contract af te sluiten. Ook werd er getwijfeld aan de effectiviteit van de plannen. Als gemeenten hun contract opzeggen, moeten zij nieuw gas inkopen op de Europese markt. Maar dit gas is altijd nog deels Russisch, en de gasprijzen zijn inmiddels tien tot vijftien keer gestegen. Dit betekent dat er met een nieuw gascontract juist méér geld in de Russische staatskas komt. Jettens plannen bleken dus een averechts effect te hebben.

Daarom besloot een Kamermeerderheid een half jaar later dat Jetten moest afzien van zijn dwangmaatregel. Dit besloot hij daarom nog dezelfde dag te doen.

Nog steeds afhankelijk van Russisch gas
Tot slot beweert Jetten dat Nederland, dankzij hem, helemaal onafhankelijk is van Russisch gas. Maar kritische X-gebruikers wijzen erop dat dit niet klopt. Vanwege zijn ingetrokken dwangmaatregel hebben Nederlandse gemeenten nog steeds energiecontracten met Gazprom. En zelfs de gemeenten die wél een nieuw gascontract afsloten, zoals Utrecht, gebruiken alsnog Russisch gas omdat ze het halen van de Europese markt.

Ook de CEO van Gazprom, Aleksey Miller, erkent dat zijn bedrijf nog in groten getale gas levert aan de Europese markt. Precieze getallen geeft hij hier niet over, omdat pijpleidingen "geen nationale kleur hebben". Maar deze maand meldt hij wel aan het Russische staatskanaal Rossiya 1 dat "Russisch gas wordt geleverd aan veel landen die hebben verklaard het niet te willen gebruiken". Het gas wordt geleverd via Oekraïne naar de Oostenrijkse hub in Baumgarten.

Energierekening gaat blijven stijgen
Tot slot werd dit maandag bekend dat de energierekening in komende jaren explosief zal blijven stijgen vanwege windmolens en zonnepanelen. Dit meldt adviesorganisatie PwC Nederland aan Hart van Nederland.

PwC voorspelt dat met name de kosten voor stroom explosief zullen blijven stijgen. Dit is niet voor niets: vorige maand erkende Jetten dat de aansluitingskosten van windparken op zee 40 miljard euro hoger uitvallen dan verwacht. Dit wordt doorberekend aan de consument. Ondertussen zullen bedrijven en burgers alsmaar meer elektriciteit verbruiken. En dus stijgt de stroomprijs schrikbarend. Volgens PwC zullen elektriciteit en gas in 2030 tweemaal zo duur zijn als de prijs in 2020. Vervolgens zal de prijs rond 2040 weer zo'n 40 procent duurder zijn dan in 2030. 

Vorig jaar steeg de energierekening al flink in Nederland, maar volgens PwC was dit geen eenmalige uitschieter. Door de energietransitie zal de stroom- en gasrekening komende jaren blijven stijgen. De totale kostenstijging van energie zal zo'n 56 miljard euro kosten, waarvan 31 miljard euro verhaald gaat worden op huishoudens. Daarnaast 

Al in september vorig jaar erkende Jetten dat de hoge gasprijs blijvend zal zijn. "De realiteit is dat we het met minder fossiele energie moeten doen", aldus minister Rob Jetten in gesprek met NU.nl. Volgens de minister zal aardgas, ook met speciale maatregelen, een stuk duurder blijven dan voorheen. Maar volgens Jetten is dit niet per se problematisch, hij ziet het dan ook als een "wake-upcall". Een economie bouwen op goedkoop gas is niet verantwoord, aldus de minister 

In deze aflevering van Rechts voor z’n Raap bespreken Bart Reijmerink en Daniël de Liever de meest prikkelende nieuwsitems van deze week. Van het diversiteitsbeleid dat grote bedrijven overboord zetten tot de hilarische vraag van GroenLinks of het eten in het erotisch centrum van Amsterdam wel vegan is. Verder duiken we in het mislukte aandelenbeleid van het ABP en de blokkades rond het AfD-congres in Duitsland. Ook brengen we je een exclusieve vooruitblik op het interview met CDA-fractievoorzitter Rogier Havelaar. Niet te missen: Andrew Tate’s politieke ambities, grooming gangs in het VK en een zorgwekkende boodschap van Al-Qaeda.

Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

GroenLinks wokegeneuzel en Andrew Tate als premier?

Beluister onze podcast

Of beluister op:

Meerartikelen

Kosiniak-Kamysz
Nieuws

Ook Polen is om: NAVO-norm van vijf procent op komst?

De Poolse minister van Defensie, Władysław Kosiniak-Kamysz, heeft zich achter het idee van Donald Trump geschaard om de NAVO-norm te verhogen van twee procent naar vijf procent. Dit zou inhouden dat elk land dat onderdeel is van de NAVO, waaronder Ne

Weidel
Nieuws

AfD roept op tot remigratie en sluiten van de grenzen

AfD-voorvrouw en bondskanselierskandidaat Alice Weidel heeft op het AfD-partijcongres opgeroepen tot massadeportatie, oftewel remigratie, en het volledig sluiten van de Duitse grenzen voor immigranten. Volgens Weidel zou ze dit als bondskanselier bin

Bij1
Nieuws

BIJ1 zonder Kamerzetels, maar nog steeds in financiële chaos om landelijke subsidies

Sylvana Simons en haar partij BIJ1 mogen dan niet meer in de Tweede Kamer zitten, toch blijft de partij onderwerp van discussie. Voor het derde jaar op rij lijkt BIJ1 subsidies te moeten terugbetalen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens

podcast
Rechts voor z'n Raap

GroenLinks wokegeneuzel en Andrew Tate als premier?

In deze NieuwRechts-podcast aflevering van Rechts voor z’n Raap bespreken Bart Reijmerink en Daniël de Liever de meest prikkelende nieuwsitems van deze week. Van het diversiteitsbeleid dat grote bedrijven overboord zetten tot de hilarische vraag van

Weidel
Nieuws

AfD breekt met jeugdafdeling na schandalen

De Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft besloten om te breken met haar huidige jeugdafdeling Junge Alternative (JA). Tijdens een partijcongres is vastgesteld dat JA wordt opgeheven en vervangen door een nieuwe jongerenorgan

Pfizer
Nieuws

Pfizer onder vuur: hof geeft groen licht voor rechtszaak

Een federale beroepsrechtbank in de Verenigde Staten heeft op vrijdag 10 januari het conservatieve advocatencollectief Do No Harm toestemming gegeven om door te gaan met een rechtszaak tegen Pfizer. Het farmaceutische bedrijf wordt aangeklaagd vanweg

Halsema
Nieuws

Halsema strijkt 127K op met omstreden tweede woning

Burgemeester Femke Halsema heeft haar tweede woning in het dorp Holysloot verkocht. De vrijstaande woning, die ze in 2020 kocht voor 682.500 euro, is begin dit jaar van eigenaar gewisseld voor 810.000 euro. Daarmee maakte Halsema een winst van 127.00

Paus
Nieuws

Paus Franciscus waarschuwt voor links ideologische invasie

Tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot diplomaten heeft paus Franciscus stevige kritiek geuit op het groeiende fenomeen van nepnieuws en de schadelijke gevolgen ervan voor samenlevingen wereldwijd. Hij koppelde de verspreiding van desinformatie aan re

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

illegale immigranten
Nieuws

Spaanse migratiecrisis: 4000 illegale immigranten worden verspreid

In Spanje blijft de komst van illegale asielzoekers een groot probleem, met name op de Canarische Eilanden. De regering van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangegeven dat het 4.000 'niet-begeleide minderjarige asielzoekers' zal herverdelen ove

Wiersma
Nieuws

Boeren en PvdA-GL slaan handen ineen in kritiek op Wiersma

In een opvallende samenloop van omstandigheden kiezen boerenorganisatie Agractie en PvdA-GL-Kamerlid Laura Bromet ervoor om samen op te trekken in hun kritiek op BBB-minister van Landbouw Femke Wiersma. Volgens beide partijen is Wiersma er niet in ge

Netanyahu
Nieuws

Europese Commissie oefent druk uit op Polen om Netanyahu te arresteren

De Europese Commissie heeft in een verklaring laten weten dat Polen de Israëlische president Benjamin Netanyahu moet arresteren als hij besluit naar Polen te komen voor de herdenking van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz. De Po

boerka
Nieuws

Islamitische influencers: 'Onze kracht als moslims ligt in onze aantallen'

Mohammed Hijab, een bekende islamitische influencer in het Verenigd Koninkrijk, heeft via X aangegeven dat moslims, ongeacht een wijziging in migratiebeleid, tien procent van de Britse en twintig procent van de Franse populatie zullen uitmaken in 205

De Bom
De Bom

Moslims eindelijk bezorgd om integratieproblemen

Het lijkt een wonder: prominente moslims zijn eindelijk bezorgd om de integratieproblematiek in Nederland. Wel hebben ze een eigen draai gegeven aan het debat. De moskeeën maken zich namelijk vooral zorgen om de slechte integratie van niet-islamitisc

Zeeland
Nieuws

Hugo de Jonge pleit voor radicale bevolkingsgroei in Zeeland

De komende decennia moet de bevolking van Zeeland fors groeien om het voorzieningenniveau op peil te houden. Dat benadrukte waarnemend commissaris van de Koning Hugo de Jonge in zijn nieuwjaarstoespraak. Zonder groei dreigt volgens De Jonge een ‘spir

handboeien
Nieuws

Voormalig Labour-politicus ontmaskerd door pedohunters

In het Verenigd Koninkrijk is een voormalig parlementslid van de Labour-partij gearresteerd omdat hij een afspraakje probeerde te maken met een minderjarige jongen. Het bleek een val te zijn van zogeheten pedojagers, waardoor de 66-jarige Ivor Caplin

Algerije
Nieuws

Frankrijk en Algerije ruziën over uitzetting 'terreurgevaarlijke' Algerijn

Frankrijk en Algerije hebben ruzie over een 59-jarige Algerijn die Frankrijk wil uitzetten. Algerije wil hem echter ook niet terug omdat hij volgens dat land voor terreurdreiging zou zorgen. Hij wordt in Frankrijk verdacht van doodsbedreiging en opro

politie
Nieuws

Rellen in Italië bij radicaallinkse protesten: 'Gebruikelijke onruststokers'

In Italië zijn rellen uitgebroken bij protesten van voornamelijk radicaallinkse organisaties. Zij protesteerden tegen de dood van een Egyptische tiener die bij vorig jaar bij een politie-achtervolging om het leven kwam. Tien agenten raakten gewond do

moslims
Nieuws

Mohammed behoort tot populairste jongensnamen in Nederland

Even leek het erop dat de naam Mohammed een stuk minder populair is in Nederland. De naam stond op de jaarlijkse landelijke namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank namelijk op plaats 47.  Maar toch is de naam nog steeds ongekend populair in ons la

dassen
Nieuws

Volt vertrekt maandag met veel bombarie van X

De politieke partij Volt vertrekt met luide trom van het social medium X. De partij vindt dat eigenaar Elon Musk zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Mensen die X blijven gebruiken maken dat volgens Volt mogelijk. Daarom vertrekken ze van het medi

A12
Nieuws

Ambulances Den Haag gehinderd door blokkade klimaatdemonstranten

Een illegale klimaatdemonstratie op de A12 bij Den Haag is zaterdag wederom uit de hand gelopen. De politie greep in met onder meer waterkanonnen. Er zijn meer dan 1200 mensen aangehouden. Twaalf van hen pleegden strafbare feiten. Inmiddels zijn ze v