D66-minister blijft Woo-stukken illegaal geheimhouden
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat geleid wordt door Ernst Kuipers (D66), blijkt zich weinig aan te trekken van de Wet open overheid (Woo). De Volkskrant heeft inzage weten te krijgen in een werkinstructie waarin staat dat interne conceptstukken hoe dan ook geheim moeten blijven, zonder dat ze eerst inhoudelijk bekeken worden om te kijken of dit nodig is. Dit is volgens experts echter strijdig met deze wet.
Alhoewel de wet ruimte laat om conceptstukken geheim te houden, moet er wel een inhoudelijke afweging gemaakt worden. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding stelt, net als meerdere experts, dat conceptstukken niet automatisch geheim gehouden kunnen worden.
Het ministerie laat echter wel concepten automatisch geheim houden, opdat het functioneren van de staat niet in gevaar wordt gebracht. Conceptstukken kunnen soms belangrijk inzicht geven in hoe besluitvorming tot stand kan komen en dan kan het belang van openbaarbaarheid van bestuur doorslaggevend zijn. Het ministerie lijkt dit anders te zien. Ondanks dat de nieuwe Wet open overheid (Woo) een initiatief was van D66, evenals het adviescollege, lijken beide door minister Kuipers te worden genegeerd.
Zo weigert het ministerie conceptadviezen van het Outbreak Management Team (OMT) vrij te geven. Nieuwsuur heeft echter bericht dat het ministerie heeft geprobeerd OMT-adviezen te beïnvloeden tijdens de coronacrisis.
Onderzoeksjournalisten van Follow The Money confronteerden D66-leider Rob Jetten bij Nieuwsuur ermee dat Kuipers de wet aan zijn laars lijkt te lappen. Jetten ontkent echter dat Kuipers opzettelijk de wet zou negeren. Toen hij erop werd gewezen dat D66 tegen een motie stemde om achtergehouden Woo-documenten te openbaren vanwege rechterlijk bevel, wuifde hij ook dit weg. Hij zegt dat er de afgelopen jaren heel wat moties zijn ingediend.
In de afgelopen vier jaar hebben de ministeries ruim 3,4 miljoen euro betaald aan dwangsommen om geen Woo-documenten openbaar te maken, ondanks rechterlijk bevel. Vorig jaar september stond het bedrag nog op ruim 2 miljoen euro. Het ministerie van VWS is, na Landbouw, koploper in het achterhouden van documenten.