Zweden plukt vruchten van rechts beleid: 26% minder asielaanvragen
Nu Zweden een rechtse koers vaart, merkt het land meteen al grote verschillen. Dit jaar zijn er 26 procent minder asielaanvragen ingediend ten opzichte van vorig jaar, terwijl het Europese gemiddelde juist is gestegen met 30 procent. Volgens de regering is dit een goed teken om door te gaan met het huidige beleid.
Jaren lang stonden de landsgrenzen wagenwijd open voor Zweden, maar daarin is vorig jaar verandering gekomen. Toen trad er een rechtse regering aan, die het Zweedse migratiebeleid flink aanscherpte. Zo lanceerde de regering een online campagne die asielzoekers moest ontmoedigen om naar Zweden te komen. Ook wordt er wetgeving ontworpen om de toelatingsvoorwaarden aan te scherpen, sneller de verblijfsvergunning te kunnen intrekken, en de integratie te bevorderen.
Nu blijkt dat Zweden al meteen, na amper een jaar, de vruchten plukt van deze ruk naar rechts. In een opiniestuk in Dagen Nyhter schrijven de fractievoorzitters dat er dit jaar 26 procent minder asielaanvragen zijn ingediend ten opzichte van vorig jaar, terwijl het Europese gemiddelde juist is gestegen met 30 procent.
Alleen al dit jaar heeft de Europese Unie ruim 800.000 asielzoekers geregistreerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren, vooral vanwege een asielexplosie uit Mali en Soedan. De kans is aanwezig dat de EU aan het einde van 2023 één miljoen asielzoekers zal hebben geregistreerd in één jaar tijd. Het echte aantal migranten ligt echter nog hoger vanwege de illegale migratie.
De Zweedse regering wil deze rechtse trend graag voorzetten. Zo is de regering bezig om de bijstandsuitkeringen voor nieuwkomers te verlagen, zodat ze sneller werk gaan zoeken. Ook richt het land momenteel terugkeercentra op voor afgewezen asielzoekers. Tot slot sloot Zweden onlangs een akkoord met andere Scandinavische landen om asielzoekers te laten uitzetten en repatriëren in hun land van herkomst.