Afzwaaiend D66-Kamerlid Sjoerdsma krijgt koninklijke onderscheiding
Afzwaaiend Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Eerder kreeg een voorman van Kick Out Zwarte Piet al een koninklijke onderscheiding.
Vanaf 2012 zat Sjoerdsma in de Tweede Kamer, maar dinsdag is daar een einde aan gekomen. Samen met zo'n tachtig ambtsgenoten nam hij gisteren afscheid van het Binnenhof.
Op dezelfde dag kregen achttien Kamerleden een koninklijke onderscheiding. Het gaat om vier CDA'ers, VVD'ers en D66'ers, twee PvdA'ers, en losse politici van PVV, Denk, SGP en Christenunie. Afzwaaiend Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Eén van de gelukkigen is D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Ook hij is geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Dit lintje wordt toegekend aan individuen die bijzondere verdiensten hebben geleverd aan de samenleving. Zelf lijkt Sjoerdsma tevreden te zijn met zijn lintje, want hij plaatst een foto ervan op sociale media. 'Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…' schrijft de D66'er erbij.
Als Kamerlid deed Sjoerdsma soms opvallende uitspraken. Zo beschuldigde hij Ongehoord Nederland van 'het uitlokken van terroristische misdrijven', en maakte hij de PVV uit voor nazi's en 'woordvoerder van het Kremlin'. Lees hier de 6 meest onthutsende momenten van D66'er Sjoerdsma.
Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd… pic.twitter.com/lg5wdSwY0X
— Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (@swsjoerdsma) December 5, 2023
D66 is fel gekant tegen de monarchie. In mei riep oud-partijleider Alexander Pechtold nog alle D66-leden op om te stemmen voor de afschaffing van het koningshuis bij het partijcongres.
Ook KOZP'er krijgt koninklijke onderscheiding
In april werd ook al Mitchell Esajas benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Als één van de voormannen van protestbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft hij veel 'verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme', aldus de Kanselarij der Nederlandse orden.
Zijn benoeming was niet zonder controverse. Sommige Nederlanders besloten zelfs hun lintje terug te sturen uit protest. Hierop besloot Esajas aangifte te doen vanwege de 'lawine aan racistische haat' die hij naar eigen zeggen voer zich heen kreeg na de uitreiking van zijn lintje.