Vlaamse minister voert campagne in Arabisch: "Ik gebruik de taal die ik wil"
Over een half jaar zijn er verkiezingen in België. In het kader hiervan doet de Vlaamse minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur, Gwendolyn Rutten, een opvallende uitspraak. Zij wil namelijk campagne blijven voeren in het Arabisch, wat ze in het verleden ook al heeft gedaan. "Als ik een boodschap te vertellen heb, doe ik dat in de taal die ik wil", geeft ze als reden.
In juni mag heel Vlaanderen naar de stembus. De kans is groot op een rechtse verkiezingsoverwinning, want momenteel is Vlaams Belang veruit de grootste partij in de peilingen. Ook de centrumrechtse oppositiepartij N-VA scoort hoge ogen. De huidige regeringspartijen scoren daarentegen behoorlijk laag.
Maar de minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur, Gwendolyn Rutten (Open Vld), weet daar een oplossing voor. Zij vertelt in het parlement dat ze haar campagne wil gaan voeren in meerdere talen. Sterker nog: dit heeft ze in het verleden al eens gedaan in het Arabisch, Frans, Engels en Duits.
"Als ik een boodschap te vertellen heb, doe ik dat in de taal die ik wil. Dat is het recht dat ik heb als vrij burger in dit land", verduidelijkt de minister, die ook vicepremier is.
VLAAMS minister van Binnenlands Bestuur @RuttenGwendolyn ziet er geen graten in haar verkiezingscampagne in het Arabisch te voeren. Nederlands in het verdomhoekje. Il faut le faire. pic.twitter.com/Bac04b9Q7c
— Nadia Sminate (@NadiaSminate) January 9, 2024
Verontwaardiging op rechts
Dit valt in slechte aarde bij Vlaams Belang. Zo wijst parlementariër Klaas Slootmans erop dat Rutten als minister verantwoordelijk is voor de taalwetgeving. "Ik val hier bijna van mijn stoel", reageert hij. “De minister van Binnenlands Bestuur, die wordt geacht de taalwetgeving te garanderen, geeft hier aan campagne te hebben gevoerd en dat nog te zullen doen, in het Arabisch en andere vreemde talen. Hoe kunnen we dan van Franstaligen afdwingen dat ze hier de taalwetten respecteren?"
Ook Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) kan haar oren amper geloven. 'Waarom hebben mensen die geen Nederlands spreken het recht om hier überhaupt te stemmen. Eerst de taal en dan pas een paspoort!' reageert ze via X. 'Bij integratie speelt de taal een grote rol. De nieuwkomers moeten zich cultureel integreren. De Nederlandse taal hoort daarbij, net als onze waarden en normen. Anders kunnen die nieuwkomers geen kansen grijpen of participeren en blijven we naast elkaar leven. Dat is hoe een samenleving uit elkaar valt.'
Arabisch is de derde taal in Vlaanderen, na Nederlands en Frans. Zo'n 6,6 procent van alle Vlaamse kinderen heeft deze taal als moedertaal, blijkt uit recente cijfers van Statbel. In totaal spreekt 30,7 procent van de kinderen, geboren in Vlaanderen, een andere taal met zijn moeder dan het Nederlands. Zo'n 11 procent van de Vlaamse jongeren tot 24 jaar heeft geen Belgische nationaliteit.