Koning Willem-Alexander steunt Akwasi: 'Ga vooral zo door'
Koning Willem-Alexander staat pal achter Akwasi. Bij de nieuwjaarsreceptie drukte de koning drukt hem op het hart om 'vooral zo door te gaan', ondanks de recente controverse bij De slimste mens. Het is vooralsnog onduidelijk wat deze uitspraak zal doen met de populariteit van het koningshuis, die al jaren tanende is bij de Nederlandse bevolking.
Begin deze maand deed Akwasi vier afleveringen mee aan de dagelijkse tv-quiz De slimste mens. Maar dit avontuur verliep niet zonder slag of stoot. Al in de eerste aflevering wist hij geen antwoord te geven op een vraag over de slavernij.
Ook was Akwasi op sociale media het onderwerp van gesprek. Veel X-gebruikers vonden het ongepast dat de woordkunstenaar mocht meedoen aan de nationale tv-quiz, vanwege zijn uitspraken over Zwarte Piet in het verleden. Zo zei Akwasi in 2020 bij een demonstratie in Amsterdam dat hij Zwarte Piet "in zijn gezicht zou trappen" als hij hem zou tegenkomen. Ook zei Akwasi in oude tweets dat Zwarte Piet moet worden 'vermoord', 'geknald' en 'dood moet'.
De omroep van De slimste mens, KRO-NCRV schrok enorm van de negatieve reacties rondom Akwasi's deelname. Daarom besloot de omroep per direct om zich terug te trekken van het sociale medium X (voorheen X). Volgens directievoorzitter Peter Kuipers gaf X namelijk 'alle ruimte lijkt te geven aan polarisatie en racisme'. Ook NOS dreigt inmiddels te stoppen met X vanwege kritische reacties.
Koning steekt Akwasi hart onder de riem
Maar na de controverse weet Akwasi zich verzekerd van de volle steun van Willem-Alexander. Bij de nieuwjaarsreceptie stak de koning hem een hart onder de riem. Dit voelde 'bizar en bijzonder tegelijkertijd', laat de woordkunstenaar weten op Instagram.
'Dank voor deze uitnodiging, de warme ontvangst en het geheugensteuntje dat ik vooral zo door moet gaan. Ik wist niet dat ik ook dat nodig had', vervolgt Akwasi. Hij publiceert hierbij foto's van zichzelf in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Een foto met de koning ontbreekt, maar dat is volgens Akwasi ook niet altijd nodig.
De woordkunstenaar besluit zijn lofgedicht: 'Proost op het nieuwe jaar, op het hebben van moed, op het ombuigen van allerlei soorten ellende, niet omdat het kan maar omdat het moet.'
Het is niet de eerste keer dat het koningshuis zijn steun betuigt aan antiracisme-activisten. Vorig jaar ontving een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), Mitchell Esajas, een koninklijke onderscheiding. Hij werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Uit protest stuurden verschillende Nederlanders hun koninklijke lintje terug.
Koningshuis steeds minder populair
Sinds de coronacrisis brokkelt de populariteit van het koningspaar behoorlijk af. In 2017 had nog 80 procent van alle Nederlanders nog vertrouwen in de koning, maar inmiddels is dit 58 procent. Prinses Amalia doet het nog slechter met een schamele 52 procent, meldt RTL Nieuws. De impopulariteit van Willem-Alexander en Máxima is ook terug te zien op tv: zo scoorde het koningspaar dramatische kijkcijfers in de kerstperiode.
Vorig jaar veroorzaakte het koningspaar een aantal keer online controverse vanwege hun politieke standpunten. Zo bood koning Willem-Alexander zijn excuses aan voor het slavernijverleden van zijn familie, en ging hij op Koningsdag uitgebreid in gesprek met nazaten van de slavernij. Rechtse politici spraken van een 'gênante' vertoning.
Ondertussen lobbyde Máxima meermaals voor de invoering van digitaal geld (CBDC) bij internationale conferenties. Dit kon elke keer rekenen op een storm aan verontwaardigde reacties op sociale media. Deze week, bij de jaarlijkse WEF-bijeenkomst, zal ze weer spreken over de noodzaak van digitaal geld.
Bovendien spreekt spreekt sinds kort ook gravinfluencer Eloïse van Oranje, het nichtje van de koning, zich politiek uit. Zo heeft ze veel sympathie voor klimaatactiegroep Extinction Rebellion en doneert ze geld aan de Palestijnen.