Faillissementengolf in Nederland? 26.000 bedrijven moeten coronaschuld in een keer afbetalen
Het aantal bedrijven dat achterloopt bij het aflossen van hun coronaschulden aan de Belastingdienst is gestegen tot 60.000. De fiscus heeft deze bedrijven opgedragen om binnen twee weken hun volledige schuld af te lossen. Echter, er heerst momenteel verwarring over de vraag of de Belastingdienst deze schulden wel kan innen.
Eerder hebben al 34.000 bedrijven een brief ontvangen van de Belastingdienst waarin staat dat zij hun gehele schuld in één keer moeten terugbetalen. Naar verwachting ontvangen nog eens 26.000 ondernemers dezelfde mededeling op donderdag.
"En daar zal het niet bij blijven, is de vrees. Meer bedrijven lopen achter met betalen en zitten in zwaar weer. De Algemene Rekenkamer schat dat van de 14 miljard euro openstaande schuld, iets meer dan 8 miljard netjes wordt afgelost. De rest van het bedrag zal op zijn best gedeeltelijk worden afgelost, is de vrees. Het ministerie van Financiën denkt dat zeker 2,5 miljard als oninbaar moet worden beschouwd. Maar dat is een schatting uit voorjaar 2023. Sinds die tijd zijn meer bedrijven in gebreke gebleven", vertelt een belastingadviseur aan het AD.
Tijdens de coronapandemie hebben ongeveer 400.000 bedrijven uitstel van betaling aangevraagd voor hun belastingen. Veel van deze bedrijven zagen hun omzet kelderen door gedwongen sluitingen en andere overheidsmaatregelen. Om faillissementen te voorkomen, kregen deze bedrijven uitstel van belastingbetaling.