D66-minister wil 'grenzeloos' veel geld naar Oekraïne blijven sturen
Volgens minister Ollongren zou er "geen grens moeten zijn" aan de wapensteun voor Oekraïne. Deze steun vindt ze erg belangrijk, vertelt de D66'er bij de NOS. Ondanks de verkiezingsuitslag op 22 november en haar demissionaire ministerstatus blijft Ollongren honderden miljoenen euro's overmaken naar het land van Zelensky.
Tot nu toe heeft Nederland 2,63 miljard euro aan militaire steun geleverd aan Oekraïne. Het gaat om gevechtsvoertuigen, luchtverdedigingssystemen, F-16's en munitie, maar ook om veldbedden en computers. Daarnaast heeft de Europese Unie al zo'n 84 miljard euro gedoneerd in de vorm van humanitaire en militaire hulp voor Oekraïne. Daar komt nog 50 miljard euro bij die recentelijk is goedgekeurd in Brussel.
Ollongren, de demissionaire minister van Defensie, was altijd groot voorstander van de wapensteun op Oekraïne. Maar op 22 november won de PVV ruim de nationale verkiezingen: een partij die erg kritisch is op de steun aan Oekraïne. De partij van Wilders wilde de wapensteun het liefst controversieel verklaren, omdat het het geld liever in Nederland zelf wil investeren.
Demissionaire D66-minster blijft geld sturen
Maar dit was voor Ollongren geen reden om te stoppen met de hulp aan Oekraïne. In december negeerde ze, naar eigen zeggen, bewust de verkiezingsuitslag en maakte ze 550 miljoen euro over naar Oekraïne. Deze maand deed ze daar nog eens 122 miljoen euro bovenop.
Ollongren vindt het belangrijk om Oekraïne te blijven steunen. "Als het gaat over wapens, conventionele wapens, trainingen en reserveonderdelen zou er geen grens moeten zijn, wat mij betreft", vertelde ze vrijdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Het is niet zo dat wij hier veilig achter de dijken zitten. Wij zijn onderdeel van de EU en van de NAVO, en het kan ons ook raken."
Ook haalde Ollongren hard uit naar de PVV. Donderdag riep Kamerlid Joeri Pool namelijk Nederland op om niet meer Rusland te "provoceren". Maar dit schiet bij Ollongren in het verkeerde keelgat. "Dat is het geluid dat het Kremlin graag hoort. Daar moeten we eerlijk over zijn. Als je zegt: 'Het Westen provoceert Rusland', dan is dat precies een echo van wat Poetin ook zegt. Het is een valse voorstelling van zaken", vertelde ze op de radio.