Thierry Baudet betwist officiële verklaring dood Navalny: 'Wat is de echte waarheid?'
In een video heeft FVD-voorman Thierry Baudet zijn gedachten gedeeld over de dood van de Russische activist en politicus Aleksej Navalny. Volgens Baudet slaat het idee dat Poetin na al die jaren heeft afgerekend met Navalny nergens op. Hij stelt dat er veel meer speelt en in een persoonlijke vlog legt hij uit hoe hij kijkt naar de kwestie.
Baudet nam de video op naar aanleiding van een video-interview van demissionair premier Mark Rutte bij Nieuwsuur. "Het is mijn absolute overtuiging dat een nieuw kabinet niet te vormen is als de steun voor Oekraïne niet doorgaat op schaal waarop die nu plaatsvindt", zei Rutte bij Nieuwsuur. "In ons belang, voor onze waarden en onze veiligheid, moet Rusland deze strijd verliezen. Wij kunnen niet toegeven aan Geert Wilders."
Baudet: "Ik weet niet of jullie het hebben gezien, maar hij gaf daar een toelichting op het nieuwe kabinet eventueel als het er komt. En dat dat één ding is duidelijk en dat moet Wilders dus ook in z'n oren knopen dat wij gaan door met de steun aan de oorlog in Oekraïne tegen Rusland. En we moeten dit winnen, want als wij het niet winnen dan wordt heel Europa onderworpen aan Rusland. En dan wordt Europa weer gebruikt als springplank voor Rusland om ook Amerika onder druk te gaan zetten. Dat zei dus Rutte allemaal. En dat is natuurlijk een heel absurd indianenverhaal, want dat is natuurlijk helemaal niet waar deze oorlog over gaat."
Baudet vervolgt: "Dit is een defensieve actie vanuit Rusland om NAVO-lidmaatschap van Oekraïne te stoppen. Dat heeft Rusland steeds aangegeven, al 15 jaar. Je moet het vergelijken met wat er zou gebeuren als Rusland een grote militaire basis in Mexico zou gaan bouwen. Dat zou de Verenigde Staten ook niet accepteren. Dat is ook begrijpelijk en je kunt een heel ander soort benadering hierin kiezen, namelijk van vrede, van de-escalatie. En dat is ook wat Poetin wil. Dat heeft hij ook aangegeven in het interview met Tucker Carlson niet zo lang geleden. Toen zei hij gewoon jongens, ik heb bepaalde doelen, ik heb bepaalde compromis gerichte voorstellen. Wat mij betreft gaan we om tafel."
Ook wijdt Baudet zich uitgebreid uit over de kwestie Poetin-Navalny. Volgens hem klopt er niks van het leidende narratief omtrent die twee in de gevestigde media. "Wie had er belang bij? Eerste vraag. Hartstikke logisch. Was het nou zo dat Poetin daar nu belang bij had? Nadat hij, Poetin dus, voor het eerst in twintig jaar op een positieve manier in de westerse media kwam. Door dat interview met Tucker Carlson. Is dat echt logisch?"
"Is het aannemelijk dat Poetin wakker wordt en dacht. Nou ga ik eens even iemand vermoorden waarvan ik niet ben. Waarvan ik weet dat hij in het westen op handen wordt gedragen. Het lijkt mij niet. Was Navalny die een bedreiging voor Poetin? Nou ook niet.Die man had een hele beperkte fanbase. En was absoluut niet een man van enorme nationale populariteit. Hij zat bovendien een gevangenisstraf uit van dertig jaar. In een gevangenis ergens ver weg in Siberië. Wat ik ervan begrijp. Dus ja. Je zou kunnen zeggen laat zo'n man daar lekker zitten. Waarom zou je actie ondernemen?
"Er schijnen gesprekken te zijn geweest tussen geheime diensten achter de schermen. In de Duitse pers werd dat gemeld om Navalny niet uit te ruilen. Dus een gevangenen swap. Dat Rusland bepaalde gevangenen terug kreeg. Die nu in Amerika gevangenen schijnen te zitten. Maar als dat op je achtergrond speelde. Dan had Poetin er natuurlijk helemaal geen belang bij om hem, om Navalny niet te vermoorden. Want dan was hij een onderhandelingsmiddel."
Volgens Baudet is Nalavny niet de goedheiligman zoals die vaak wordt geportretteerd in de media. "Ondertussen is wel bekend geworden. Waar je niks over hoort in de westerse media. Via Wikileaks. Dat Naval miljoenen euro's aangeboden had gekregen. Om te spioneren, om een oproeikraaier te zijn in Rusland. Om Poetin dwars te zitten. Op alle mogelijke manieren. Dus ja. Wat speelde daar precies?"
"Was er inderdaad sprake van corruptie? Was er sprake van buitenlandse inmenging? Was er sprake van een poging om Poetin te vermoorden? Of moest hij de politiek moeten destabiliseren? Allemaal hele terechte vragen. Waar vind ik gewoon aandacht voor moet zijn in de media. Waar in de politiek over nagedacht moet worden. En dat gebeurt eigenlijk niet. Ik vind het zo opmerkelijk", aldus Baudet.
Enkele gedachten n.a.v. Rutte’s oorlogstaal in Nieuwsuur gisteravond. pic.twitter.com/DGoRDcSp62
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) February 21, 2024