Wilders betreurt het dat hij geen premier wordt: 'Ondemocratisch en staatsrechtelijk onjuist'
PVV-voorman Geert Wilders noemt het ondemocratisch dat hij geen premier van Nederland wordt. Dat zei hij donderdagochtend tegenover de Haagse pers. Woensdagavond werd bekend dat er een extraparlementair kabinet gaat worden gevormd, de premier van dit kabinet zal geen partijleider worden van een van de vier formerende partijen.
De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB hebben ingestemd om in de Tweede Kamer te blijven zitten indien er een nieuw kabinet wordt gevormd. Volgens bronnen rond de partijen is deze overeenkomst tot stand gekomen onder leiding van informateur Putters, en op basis daarvan zullen verdere gesprekken plaatsvinden.
Dit betekent dat Geert Wilders, leider van de grootste partij en de verkiezingswinnaar, niet de premier zal worden van een nieuw kabinet. Wilders zelf bevestigt dit nieuws en geeft aan dat er onvoldoende steun was vanuit de andere partijen voor zijn premierschap. 'Ik kan alleen premier worden als ALLE partijen in de coalitie dat steunen. Dat was niet zo. Ik wil graag een rechts kabinet. Minder asiel en immigratie. Nederlanders op 1. De liefde voor mijn land en kiezer is groot en belangrijker dan mijn eigen positie. Ik hou van Nederland', schreef Wilders op X.
Donderdagochtend zei Wilders tegen de Haagse pers dat alleen BBB het prima vond als hij premier zou worden. "Er was één partij die zei: 'We hebben het liever niet, maar we gaan er niet voor liggen', en er was een partij die zei: in de extraparlementaire vorm geen sprake van'", aldus Wilders. Politieke duiders denken dat het om NSC gaat. Wilders is boos over de gang van zaken. "Het is pijnlijk, onrechtvaardig en staatsrechtelijk onjuist."
Wilders noemt het raar dat hij, als absolute winnaar van de verkiezingen, geen premier wordt. "Het is eigenlijk niet zoals het hoort in een democratie. Het is sinds 1912, zoals ik vanochtend in de krant las, niet voorgekomen dat de leider van de grootste partij niet de premier wordt." Overigens werd in 1977 de PvdA, die toentertijd 53 zetels had en de grootste van het land was, buitenspel gezet door de vorming van kabinet Van Agt 1.