D66-minister stuurt wéér ongevraagd geld naar Oekraïne
Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren stuurt opnieuw honderden miljoenen euro's naar Oekraïne, zonder toestemming van de Tweede Kamer. Hiermee komt het totaalbedrag op ruim één miljard euro sinds de PVV-verkiezingszege op 22 november. Volgens de D66-minister is het nodig om de democratische verkiezingsuitslag te negeren, aangezien Oekraïne nu eenmaal wapens nodig heeft.
Het Nederlandse kabinet schaft voor ruim 150 miljoen euro munitie aan voor de F16's die naar Oekraïne gaan. Ook steekt Nederland ruim 200 miljoen euro in de aankoop van nieuwe ISR-drones voor Oekraïne, samen met partnerlanden. Dit kondigt het ministerie aan via een persbericht. Op X laat Ollongren haar mededeling vergezeld gaan met de hashtag 'Stand with Ukraine'.
Het is niet de eerste keer dat Ollongren op eigen initiatief extra geld stuurt naar Oekraïne, sinds de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. In december stuurde de D66-minister nog een bedrag van 550 miljoen euro.
Ruim een maand later maakte het kabinet nog eens 122 miljoen extra over naar Oekraïne via de Ukraine Defence Group (UDGC). Met het geld werden er 144mm-artilleriegranaten ingekocht en de Oekraïense cyberveiligheid versterkt.
Verkiezingsuitslag bewust genegeerd
Met de nieuwe geldbedrag komt het bedrag op 1.022 miljard euro voor Oekraïne. Telkens vroeg de demissionaire minister geen toestemming aan de Tweede Kamer. Volgens minister Ollongren zou er "geen grens moeten zijn" aan de wapensteun voor Oekraïne, vertelde ze in februari bij NOS.
Naar eigen zeggen negeert Ollongren bewust de verkiezingsuitslag van 22 november, toen PVV een ruime overwinning behaalde van 37 zetels. Volgens Ollongren is de wapensteun nu eenmaal broodnodig, en verandert de PVV-zege daar niets aan.
"Dat is niet veranderd op 22 november. Er is niemand die denkt dat we ons nu kunnen terugtrekken achter de dijken omdat er een andere verkiezingsuitslag is gekomen", vertelde de D66'er in december bij De Volkskrant.
Ondertussen is het maar de vraag of de westerse wapens goed terechtkomen. In juli 2022 bevestigde de directeur van het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne, Vadim Melnik, aan de nieuwssite Bulgarianmilitary dat zijn bureau onderzoek deed naar de illegale verkoop van gedoneerd westers wapentuig in zijn land. In slechts een paar maanden tijd had zijn departement al een tiental gevallen van illegale wapenverkoop geregistreerd, gedoneerd door westerse landen.