Duitse regering bindt strijd aan tegen radicale islam
De Duitse regering wil stappen ondernemen tegen de radicale islam, die een begdreiging zou vormen voor de vrije samenleving. De aanleiding hiervoor is de jihadistische aanslag in Mannheim, waarbij een agent werd doodgestoken en meerdere gewonden vielen.
Vorige week werd Duitsland opgeschrikt door een jihadistische mesaanval in Mannheim. Een Afghaanse aanvaller stak een prominente islamcriticus neer en verwondde hierbij meerere omstanders, onder wie een agent die later aan zijn verwondingen overleed. De aanslag gebeurde op een centraal gelegen marktplein in de stad.
Nu kondigt de Duitse regering stappen aan om de radicale islam, het zogeheten 'islamisme', aan te pakken. Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) benadrukt dat extremistische daders "bang moeten zijn" voor de strenge maatregelen die zullen volgen.
'De vermoorde politieagent in Mannheim verdedigde het recht van ons allemaal om onze eigen mening te uiten. Als extremisten deze rechten met geweld willen beperken, moeten ze weten dat wij hun zwaarste tegenstanders zijn. Wij zullen doorgaan met alle middelen van onze rechtsstaat', reageert hij via sociale media.
Ook de twee andere prominenten van de twee andere regeringspartijen spreken zich fel uit tegen het gevaar van de radicale islam. Zo bestempelt de partijleider van de Groenen, Ricarda Lang, het islamisme als "de vijand van een vrije samenleving" bij de talkshow Caren Miosga.
Ook de secretaris-generaal van FDP, Bijan Djir-Sarai, wil een open discussie over het thema islamisme, vertelt hij in een persconferentie. Daarnaast hint hij op de noodzaak aan een strenger migratiebeleid voor Duitsland.
Sharia-protesten in Duitsland
Ondertussen kampt Duitsland juist met een opmars van de radicale islam. Vorige maand vond er opnieuw een islamistendemonstratie plaats in Hamburg. Hoewel het iets gematigder was, volgden toch duizenden deelnemers de ideeën van "Muslim Interaktiv"-leider Raheem Boateng in het hart van de Duitse stad. Volgens de politie kwamen ongeveer 2.300 deelnemers opdagen, bijna uitsluitend mannen.
Na de vorige demonstratie stonden de autoriteiten in Hamburg onder grote druk. Deelnemers riepen op tot een kalifaat en het bestaansrecht van Israël werd ontkend. Vanuit heel Duitsland en verschillende politieke partijen werden er oproepen gedaan om de organisator 'Muslim Interaktiv' te verbieden en verdere demonstraties te voorkomen. Tot een verbod kwam het echter niet.