PVV hekelt 'activistische woke-cultuur' in onderwijs

PVV-Kamerlid Reinder Blaauw maakt zich grote zorgen om de staat van het onderwijs. Volgens hem ligt de focus te veel op politiek activisme in de collegezalen, in plaats van leskwaliteit en wetenschappelijke integriteit.
Volgens Blaauw verkeert het onderwijs in 'een staat van verval'. Zo vertelt hij in een commissiedebat: "Te vaak lag de focus op kansengelijkheid in plaats van de kwaliteit van de kansen. Te lang is de activistische woke-cultuur dominant geweest in de collegezalen en onderwijsinstellingen. En te vaak ging politiek activisme boven wetenschappelijke integriteit."
Veel Nederlandse universiteiten bieden vakken aan over gender, klimaat, diversiteit en inclusie, die studenten soms zelfs verplicht moeten bijwonen. Vorig jaar waarschuwde toenmalig PVV-Kamerlid Martin Bosma om de uitwassen van de zogeheten Critical Race Theory (CRT). Deze racistische anti-blanken theorie krijgt beetje bij beetje voeten aan de grond aan de Nederlandse universiteiten. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus Bosma. Die van mening is dat deze 'racistische en extremistische complottheorie' een gevaar voor de rechtsstaat is.
Ondertussen kunnen Amsterdamse studenten queerstudies volgen. In het curriculum van het Amsterdam University College, een samenwerking van UvA en VU, worden vakken aangeboden zoals 'Queer Media Studies'. Ook een gendervak en een diversiteitsvak komen voorbij. Begin vorig jaar luidde toenmalig UvA-docent Laurens Buijs al de noodklok over de zogeheten 'woke-cultuur' binnen zijn faculteit, sociale wetenschappen.
Maar Blaauw heeft goed nieuws. Hij benadrukt dat het nieuwe kabinet wil afrekenen met dergelijke studies. "Die tijd is gelukkig voorbij. Met het nieuwe coalitieakkoord gooien we het roer om", besluit hij zijn bijdrage.
Reinder Blauw (#PVV): “Te vaak is de activistische woke cultuur te dominant geweest in de collegezalen.”
— Bram van Gendt (@BramvanG3ndt) June 10, 2024
Is dit Kamerlid ooit in een collegezaal geweest?Op basis van persoonlijke ervaringen kan ik mededelen dat de colleges gewoon gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten en… pic.twitter.com/njyqKlYeQQ