EU pleegt 'ordinaire diefstal' voor Oekraïne
De Europese Unie heeft vrijdag de eerste 1,5 miljard euro winst uit bevroren Russische tegoeden overgemaakt aan Oekraïne. Dit geld kan door Oekraïne worden gebruikt voor de aankoop van wapens, wederopbouw en humanitaire hulp. Het besluit leidt tot online verontwaardiging: 'Dit noemen we dus gewoon ordinaire diefstal'.
Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 besloot de EU tot het bevriezen van Russische tegoeden. In totaal is er wereldwijd zo’n 260 miljard euro aan tegoeden van de Russische Centrale Bank bevroren, waarvan een recordbedrag van 191 miljard euro in Brussel staat bij Euroclear, een financiële instelling die als tussenpersoon fungeert bij transacties op de financiële markten.
De EU zelf blijft af van het bevroren geld, maar keert nu de winst uit, zoals rente en opbrengsten uit beleggingen, aan Oekraïne. Het plan is om jaarlijks zo’n 3 miljard euro over te maken aan het land, waarvan nu de eerste helft is vrijgegeven.
In mei bereikten de EU-landen een akkoord over deze beslissing. Dit was niet eenvoudig, aangezien landen als Malta en Oostenrijk geen wapens willen leveren. Om hen tegemoet te komen, werd besloten om 10 procent van het geld aan humanitaire hulp te geven. De tegenstem van Hongarije mocht worden genegeerd omdat de beslissing niet gaat over Europees belastinggeld.
Kritiek op heling
Online klinkt veel verontwaardiging. Kritische X-gebruikers spreken van heling, want 'de EU geeft door de EU gestolen geld van Russen aan Oekraïne', aldus een reactie. Iemand voegt eraan toe: 'De EU steelt Russisch eigendom om de oorlog van de VS verder uit te rollen. Hoeveel levens gaat dit nu redden?'
Ondertussen da het draagvlak voor de oorlog sterk af in Oekraïne. Uit recente onderzoeken blijkt dat steeds meer Oekraïners bereid zijn om land op te geven in ruil voor vrede met Rusland. Tegelijkertijd neemt het percentage Oekraïners dat bereid is te vechten om het hele land van Russische invloed te bevrijden, drastisch af. Maar liefst 9 op de 10 Europeanen denkt dat Oekraïne de oorlog niet gaat winnen, aldus ECFR-onderzoek.