Linkse president Venezuela laat oppositie arresteren na verkiezingsnederlaag
De spanningen in Venezuela zijn tot een kookpunt gekomen nu de regering van Nicolás Maduro massaal oppositieleiders laat arresteren. Deze acties volgen op landelijke protesten die uitbraken na de omstreden presidentsverkiezingen van 28 juli, waarvan velen geloven dat ze door de regering zijn gemanipuleerd.
Volgens de officiële uitslag won Maduro de verkiezingen. De oppositie beweert echter dat hun kandidaat, Edmundo González, met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen en heeft naar eigen zeggen bewijsmateriaal om dit te staven. De kiescommissie, die gelieerd is aan Maduro, heeft tot op heden geweigerd een gedetailleerde uitsplitsing van de resultaten te publiceren, en verwijst naar een vermeende cyberaanval als reden voor de vertraging.
Maduro zelf spreekt van een Joods complot. "Het zionisme beheert alle communicatie, alle sociale netwerken en alle satellieten en daarmee beheerst het internationale zionisme alle krachten bij deze staatsgreep", zegt hij over de geruchten dat de verkiezingen zouden zijn vervalst.
De mogelijk gemanipuleerde verkiezingsuitslag ontketende een golf aan protesten in Venezuela. Talloze burgers gingen de straat op om hun onvrede te laten horen; ze beweerden dat hun land 'gegijzeld' wordt door een president zonder democratische legitimiteit. Hoewel de protesten tijdelijk zijn afgenomen, laat Maduro nu massaal prominente oppositiefiguren arresteren onder het mom van operatie “Tun Tun,” wat zoveel betekent als “Klop Klop.”
Arrestaties
Een van de meest spraakmakende arrestaties vond vorige week plaats toen María Oropeza, een oppositieleider, live op Instagram uitzond hoe de politie haar huis binnenviel en haar arresteerde. Terwijl ze werd afgevoerd, riep ze: “Ik vraag om hulp, ik vraag om hulp van iedereen die ik kan, ik heb niets verkeerd gedaan. Ik ben geen crimineel, ik ben gewoon een burger die een ander land wil.”
Daarnaast werd Carlos Chancellor, een oppositiepoliticus uit de staat Bolívar en vader van voetballer Jhon Chancellor, ook gearresteerd. Het aantal arrestaties loopt volgens de pro-democratie organisatie Foro Penal op tot minstens 780, hoewel het werkelijke aantal naar verwachting veel hoger ligt.
De internationale gemeenschap reageert met toenemende bezorgdheid op de gebeurtenissen in Venezuela. Verschillende westerse landen en Zuid-Amerikaanse regeringen trekken openlijk de officiële verkiezingsresultaten in twijfel. Het gaat onder meer om Chili, Argentinië, El Salvador, de Verenigde Staten en PVV-leider Geert Wilders. De Chileense president Gabriel Boric verklaart: “Ik twijfel er niet aan dat de regering van Maduro heeft geprobeerd fraude te plegen bij de verkiezingen in Venezuela.” Hij kondigt aan dat Chili het resultaat niet zou erkennen.