Ontslag bij Vlaamse publieke omroep na meldingen van wangedrag
De Vlaamse publieke omroep VRT heeft een directeur en een omroepbaas ontslagen na een kritisch rapport over een giftige werksfeer. Dit stuit echter op intern verzet, met een open brief van tachtig (ex-)medewerkers.
Ricus Jansegers, die al langer kritiek kreeg vanwege zijn leidinggevende stijl, en omroepbaas Lotte Vermeir werden als verantwoordelijk gezien voor de slechte werksfeer binnen de organisatie. Volgens het rapport zorgde hun leiderschap voor spanningen en bemoeilijkte het de samenwerking binnen de VRT. De directie heeft naar aanleiding van deze bevindingen besloten om een actieplan in te voeren om de organisatiecultuur te verbeteren.
De giftige werksfeer binnen de VRT is niet nieuw. Het onderzoek kwam voort uit eerdere incidenten, waaronder het conflict rond de documentairereeks ‘Het proces dat niemand wou’ over Bart De Pauw. De spanningen tussen Jansegers en Vermeir waren al langer bekend, en dit beïnvloedde het functioneren van hun afdelingen negatief. Het interne conflict had zulke ernstige gevolgen dat een externe bemiddelaar moest worden aangesteld om de situatie te beheersen.
De baas van VRT, Frederik Delaplace, benadrukt dat de organisatie er alles aan zal doen om het vertrouwen te herstellen. Als onderdeel van de herstelmaatregelen zal de directie Griet De Craen voorstellen als interim-hoofdredacteur om de overgang te begeleiden en de rust binnen de organisatie terug te brengen.
Onvrede bij personeel
Binnen de VRT is er echter grote onvrede over het ontslag van Vermeir. Daarom hebben tachtig (ex-)medewerkers een open brief ondertekend aan de directie waarin het ontslag wordt gehekeld, meldt VRT. In de open brief wordt aangekaart dat Vermeir aangenaam was om mee samen te werken en het niet klopt hoe ze wordt voorgesteld in de media. Ook vakbond ACV regeert kritisch, die tevens de non-actiefstelling van Vermeirs adjunct Lin Delcour onterecht vindt.
Ook bij de Nederlandse publieke omroep blijkt er sprake te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Een kritisch onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn werd eerder dit jaar hierover gepresenteerd.