Zuid-Korea start proef met vierdaagse werkweek
Vanaf volgend jaar krijgen werknemers van meer dan 50 organisaties in de Zuid-Koreaanse provincie Gyeonggi de kans om hun werkweek in te korten. Werknemers kunnen kiezen tussen een vierdaagse werkweek om de twee weken of kortere werkdagen elke week, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
De vierdaagse werkweek wint wereldwijd aan populariteit. Voorstanders beweren dat het niet alleen stress en burn-outs vermindert, maar ook de productiviteit niet significant schaadt. In het Verenigd Koninkrijk overweegt de nieuwe Labour-regering eveneens om het recht op een vierdaagse werkweek te versterken, na positieve resultaten uit een eerdere proef die een verbetering in het welzijn van werknemers aantoonde.
Zuid-Korea staat bekend om zijn lange werkuren. In 2023 stelde de overheid zelfs voor om de maximale werkweek te verlengen tot 69 uur. Dit voorstel werd echter ingetrokken na verzet van jongere werknemers, die vrezen dat hun welzijn en werk-privébalans ernstig zouden worden aangetast. Het idee om de werkweek te verkorten zou deels zijn ingegeven door de dalende geboortecijfers en de krimpende bevolking, wat mede wordt toegeschreven aan een werkcultuur die vrouwen voor de keuze stelt tussen een carrière of een gezin.
Toch is het maar de vraag of dit initiatief zal bijdragen aan betere werkomstandigheden. Uit een Gallup-enquête in 2022 blijkt dat het welzijn van werknemers die vier dagen per week werkten, niet significant beter was dan dat van mensen met een standaard vijfdaagse werkweek. De aard van het werk en de mogelijkheid om potentieel te benutten blijken grotere indicatoren voor werktevredenheid te zijn dan het aantal werkuren.
'Parallel universum'
Twee jaar geleden diende toenmalig BIJ1-leider Sylvana Simons al een Kamermotie in voor een 30-urige werkweek met loonbehoud. Dit zou betekenen dat mensen in plaats van 40 uur te werken teruggaan naar 30 uur en nog steeds hetzelfde zouden verdienen. De motie kan op flink wat kritiek rekenen.
Maar online werd er destijds sceptisch gereageerd op het voorstel van BIJ1. Zo meende Amsterdamse raadslid Kevin Kreuger (JA21), dat BIJ1 in een 'andere realiteit' leeft. Remco Hadders voegde hieraan toe: 'In welk parallel universum leven jullie?' Volgens het Overijsselse Statenlid Stijn Hesselink wil BIJ1 gratis geld aan mensen geven.