NSC dreigt asielplan kabinet te blokkeren bij negatief advies
Regeringspartij NSC heeft aangegeven niet akkoord te gaan met de juridische noodgrepen van het kabinet om de asielinstroom te beperken, als de Raad van State een negatief oordeel geeft over het plan. Dit blijkt uit uitspraken van NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die tijdelijk partijleider Pieter Omtzigt vervangt. Van Vroonhoven stelt dat een negatief advies van de Raad van State voor NSC bindend is: “Dan geen akkoord van ons natuurlijk.”
De plannen van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB om de asielstroom aan te pakken, werden vorige week aangekondigd door migratieminister Marjolein Faber (PVV). Een van de belangrijkste maatregelen is het deels buiten werking stellen van de Vreemdelingenwet, waardoor gezinshereniging moeilijker zou worden en de mogelijkheden voor afgewezen asielzoekers om in beroep te gaan, beperkt zouden worden. Volgens het kabinet zijn deze stappen noodzakelijk vanwege een “asielcrisis,” veroorzaakt door de grote instroom van asielzoekers in de afgelopen jaren.
De aankondiging heeft geleid tot veel verontwaardiging in de Tweede Kamer. Zowel linkse partijen als GroenLinks-PvdA als rechtse partijen als SGP en CDA uitten kritiek. De reden hiervoor is dat bij het uitroepen van een crisissituatie het parlement tijdelijk buitenspel kan worden gezet. Deze procedure is doorgaans voorbehouden aan oorlogssituaties of andere noodsituaties, waarbij goedkeuring van het parlement pas na drie maanden vereist is. Premier Dick Schoof gaf vrijdag toe dat het kabinet zorgvuldig moet motiveren waarom deze situatie als crisis wordt gezien. Hij verklaarde echter vertrouwen te hebben in een positief advies van de Raad van State: “Ik denk dat het voorstel de toets der kritiek kan doorstaan.”
Voor NSC ligt deze kwestie gevoelig. De partij heeft de verkiezingen ingegaan met de belofte de rechtsstaat te beschermen en goed bestuur te bevorderen. Het uitroepen van een noodsituatie, met vergaande beperkingen in het asielrecht, lijkt in strijd met die beloftes. NSC heeft daarom benadrukt dat de motivatie voor deze maatregelen sterk moet zijn en dat het oordeel van de Raad van State bepalend is voor hun steun.