Veel genderdiversiteit in nieuwe Europese Commissie
De Europese Commissie heeft haar nieuwe samenstelling bekendgemaakt. Wat vooral opvalt is het hoge aantal vrouwen. Het streven naar genderdiversiteit was een persoonlijke wens van voorzitter Ursula von der Leyen, die lidstaten onder druk zette om hun mannelijke kandidaat te vervangen voor een vrouw.
De nieuwe Europese Commissie bestaat uit 27 leden, waarvan 11 vrouwen, wat neerkomt op 40 procent vrouwelijke vertegenwoordiging. Dit is een duidelijk verschil met de eerste kandidaten die door de lidstaten werden voorgedragen, waarbij slechts 22 procent vrouw was. Von der Leyen vond dit “volledig onacceptabel” en zette druk op de lidstaten om meer vrouwen voor te dragen.
Hoewel het streefcijfer van 50 procent vrouwen niet is bereikt, weerspiegelt de samenstelling wel de verdeling in de huidige commissie die sinds 2019 actief is. Van de zes vicevoorzitters, die een sleutelrol spelen in het beleid, zijn vier posities vervuld door vrouwen.
Deze commissie zal de komende jaren de koers van de Europese Unie bepalen, met een sterke nadruk op industrie, klimaat en een democratie. Dit vertaalt zich in een focus op klimaattransitie, economische groei en de versterking van de Europese industrie. Volgens Von der Leyen kunnen de uitdagingen van deze tijd niet in één portefeuille worden ondergebracht. Daarom zullen verschillende Eurocommissarissen samenwerken aan grote thema’s zoals klimaat en industrie.
De Nederlandse oud-minister Wopke Hoekstra, die vorig jaar al de portefeuille Klimaat en Schone Groei beheerde, behoudt deze positie. Hij wil de koers die hij heeft ingezet voortzetten en richt zich op een balans tussen klimaatbeleid en economische groei, vertelt hij aan de NOS.
Nieuwe Eurocommissarissen
Naast Hoekstra zijn er nog andere belangrijke benoemingen binnen de nieuwe Europese Commissie. De Slowaak Maros Sefcovic neemt de portefeuille Handel over, terwijl een Luxemburger de landbouwportefeuille krijgt, een onderwerp dat voor Nederland van groot belang is. Visserij en Oceaan wordt beheerd door de Cyprioot Costas Kadis, en milieuzaken vallen onder de Zweedse Jessika Roswall, die mogelijk invloed kan hebben op dossiers die voor Nederland belangrijk zijn.
Opvallend is de benoeming van de Fransman Stéphane Séjourné, die de portefeuille Welvaart en Industriële Strategie krijgt. Zijn benoeming volgde op het plotselinge vertrek van Thierry Breton, die al sinds 2019 de post van Eurocommissaris voor de Interne Markt bekleedde. Breton stapte op nadat Von der Leyen aan Frankrijk had gevraagd om een andere kandidaat zonder hem te raadplegen.