Greenpeace mag klimaatrechtszaak tegen Nederlandse staat over Bonaire doorzetten
De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat Greenpeace door mag gaan met de rechtszaak tegen de Nederlandse overheid. De milieuorganisatie eist dat Nederland meer doet om het Caribische eiland Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast roept Greenpeace op tot een versnelde vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
De zaak werd begin dit jaar aangespannen door Greenpeace samen met acht bewoners van Bonaire. Zij stellen dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid verzaakt in de bescherming van haar inwoners tegen klimaatverandering. Volgens hen zijn er onvoldoende concrete plannen om de veiligheid van de eilandbewoners te waarborgen.
Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, maar Greenpeace stelt dat de Nederlandse staat het eiland niet op dezelfde manier beschermt als Europees Nederland. "Voor Europees Nederland is er een klimaatadaptiestrategie, een deltaplan en een waterprogramma", aldus Greenpeace eerder. "Maar voor Bonaire ontbreken concrete beschermingsplannen. Midden in de klimaatcrisis is dat onverantwoord."
De milieuorganisatie en de inwoners van het eiland benadrukken dat de stijgende zeespiegel en extreem weer een directe bedreiging vormen voor het eiland. Ze vinden dat Nederland snel moet handelen om de kwetsbare natuur en bewoners van Bonaire te beschermen.
Hoewel Greenpeace door mag gaan met de rechtszaak, heeft de rechtbank bepaald dat de acht bewoners van Bonaire niet als eisers mogen deelnemen. De rechter oordeelde dat zij niet goed konden onderbouwen waarom zij een direct persoonlijk belang hebben in de zaak. Greenpeace heeft echter gevraagd om de bewoners toch te laten spreken tijdens de inhoudelijke zitting.