Friese boeren aangeklaagd omdat ze zelf compost maken
Een groeiende coöperatie van Friese boeren, Agricycling, staat voor een juridische strijd. De coöperatie verwerkt bermgras en hekkelspecie tot compost op de erven van aangesloten boeren. Hoewel het initiatief buiten Friesland steeds meer aan populariteit wint, zorgt het ook voor weerstand vanuit de traditionele groenverwerkingssector, die de gang van zaken juridisch wil aanvechten.
De bezwaren van de traditionele groenverwerkers richten zich vooral op het economische aspect. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in groenverwerking, zoals het bedrijf van Feite Westra uit Franeker, voelen zich benadeeld door de coöperatie. Gemeenten die voorheen hun bermafval en hekkelspecie aan groenverwerkers aanboden, kiezen nu vaker voor de circulaire aanpak van Agricycling. Hierdoor stroomt het geld, dat normaal gesproken naar de groenverwerkingsbedrijven ging, naar de coöperatie.
Westra, bestuurslid van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR), benadrukt bij Omrop Fryslân dat zijn sector aan strenge eisen moet voldoen. Ook stelt hij dat zijn branche, in tegenstelling tot de coöperatie, de rommel uit het 'afval' wél netjes afvoert. Maar Pieter van der Valk, een van de oprichters van Agricycling, weerlegt de kritiek. Volgens hem heeft de coöperatie een systeem opgezet om ervoor te zorgen dat het proces schoon en veilig verloopt.
De coöperatie begon in 2021 met slechts vier leden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van ruim 160 boeren. De uitkomst van de rechtszaak zal bepalend zijn voor de toekomst van Agricycling, maar de boeren blijven optimistisch dat hun aanpak kan bijdragen aan een duurzamere landbouw en afvalverwerking.