Faber onder druk: geen steun voor noodrecht tegen asielcrisis in Eerste Kamer
Het kabinet lijkt in de Eerste Kamer niet genoeg steun te krijgen voor de noodmaatregelen die minister Marjolein Faber (PVV) wil doorvoeren om de asielinstroom te beperken. Vooral de SGP heeft bezwaar tegen de voorgestelde inzet van noodrecht, waarbij het parlement buitenspel wordt gezet. Zonder de steun van de SGP en andere oppositiepartijen is het voor de coalitie moeilijk om deze maatregelen erdoor te krijgen.
Minister Faber wil met noodrecht snel ingrijpen in het asielbeleid, zonder dat de Tweede en Eerste Kamer vooraf goedkeuring hoeven te geven. Dit is voor PVV-leider Geert Wilders een harde eis in de onderhandelingen binnen de coalitie. Na invoering van de maatregelen zou het parlement alsnog moeten instemmen via een zogenaamde 'voortduringswet', waarbij de Eerste Kamer de plannen kan blokkeren.
De coalitie heeft echter geen meerderheid in de Eerste Kamer, wat de slagingskansen van Fabers plannen onzeker maakt. De PVV, VVD en BBB bezetten samen 30 van de 75 zetels. Zelfs met de steun van JA21 en FvD (samen 5 zetels) komen ze niet verder dan 35 zetels. Voor een meerderheid zijn er 38 zetels nodig, waardoor de steun van de SGP (2 zetels) en een eenpitter zoals 50Plus cruciaal is.
SGP-senator Peter Schalk pleit voor een andere aanpak: een spoedwet in plaats van noodmaatregelen. Hij vindt dat het parlement niet mag worden buitengesloten en dat een spoedwet sneller én zorgvuldiger is. "Kies voor een route waarin we snel het probleem aanpakken en zorgvuldig handelen," aldus Schalk tegen Nieuwsuur.
Een spoedwet zorgt ervoor dat het parlement wel geraadpleegd wordt, maar dat de procedure sneller verloopt dan bij normale wetgeving. Dit zou volgens de SGP een stabielere oplossing bieden.
Oppositiepartij CDA heeft zich al uitgesproken tegen het noodrecht en steunt de oproep voor een spoedwet. De partij wil liever dat het kabinet met een plan komt waarbij het parlement betrokken blijft. Ook GL-PvdA wil volgende week een motie indienen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer, waarin ze het noodrecht verwerpen. Senator Paul Rosenmöller (GL-PvdA) benadrukt dat "de Eerste Kamer positie moet bepalen in het debat over democratie en rechtsstaat". 50Plus-fractievoorzitter Martin van Rooijen liet weten dat het nog te vroeg is om een oordeel te vellen over het noodrecht, maar zijn steun lijkt vooralsnog onzeker.