Kabinet wil snijden in NPO: van elf naar vijf omroepen

De Nederlandse Publieke Omroep staat voor een grote hervorming. Minister Bruins van Media wil het aantal omroepen terugbrengen van elf naar vijf samenwerkingsverbanden. Dat meldt het AD op basis van een conceptbrief. Haagse bronnen bevestigen het plan.
Van elf naar vijf omroephuizen
De plannen van Bruins komen erop neer dat de elf bestaande omroepen moeten opgaan in vier of vijf zogenoemde 'omroephuizen'. Deze moeten ook organisatorisch gaan samenwerken. Daarmee komt er een eind aan het huidige bestel waarin elke omroep zelfstandig werkt binnen het publieke systeem.
Nieuwe omroepen krijgen volgens het plan geen toegang meer tot het bestel. Dat betekent dat toetreden met een eigen ledenbestand niet meer mogelijk is.
Minister houdt de lippen op elkaar
Minister Bruins wil nog niet bevestigen of de informatie klopt. 'Ik heb een hervorming aangekondigd van de Publieke Omroep', zegt hij. Meer wil hij er niet over kwijt. Ook niet of het plan vrijdag op de agenda van de ministerraad staat. 'U hoort van mij zodra dat wel kan.'
Verlies van pluriformiteit?
Tot nu toe moesten omroepen om de vijf jaar aantonen dat ze minimaal 100.000 leden hadden. Die eis stond symbool voor het vertegenwoordigen van een specifieke groep in de samenleving. Het systeem werd gezien als waarborg voor pluriformiteit.
Maar de minister wil dat anders regelen. Volgens de conceptbrief moet de pluriformiteit nu wettelijk worden vastgelegd. De samenwerkingsverbanden worden dan verplicht om alle geluiden in de samenleving te laten horen.
Einde van kleine spelers
De plannen betekenen waarschijnlijk het einde van kleinere, onafhankelijke omroepen die zich op specifieke doelgroepen richten. In het nieuwe systeem is daar geen plek meer voor, tenzij zij onderdak vinden binnen een van de vijf omroephuizen.
Met deze hervorming wil het kabinet de Publieke Omroep efficiënter maken. Maar critici vrezen dat het geluid van minderheden verloren gaat. Vooral voor omroepen die zich onderscheiden van de mainstream betekent dit een bedreiging.
Of de plannen doorgaan, wordt vrijdag mogelijk duidelijk als de ministerraad erover vergadert. Tot die tijd blijft het afwachten hoe de nieuwe publieke omroep eruit komt te zien.