Rotterdam eerste stad die opvang ongedocumenteerde vreemdelingen beëindigt
Rotterdam stopt vanaf 1 januari 2025 met de bed-bad-broodregeling voor ongedocumenteerde vreemdelingen. De gemeente heeft dit besluit genomen omdat de overheid de financiering van deze regeling stopt. Dit betekent dat vreemdelingen zonder verblijfsvergunning niet langer op een sobere manier worden opgevangen, wat kan leiden tot een toename van dakloosheid en overlast in de stad.
Rotterdam is de eerste van de vijf Nederlandse steden die bekendmaakt te stoppen met de Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV). De LVV-regeling voorziet in tijdelijke opvang voor vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, maar nog niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Terwijl de gemeente onderzoekt of terugkeer mogelijk is of dat een nieuwe asielaanvraag kan worden ingediend, krijgen deze mensen bed, bad en brood.
In een brief van het college van Rotterdam staat dat de gemeente alleen doorgaat met de regeling als het Rijk de kosten blijft dragen. Minister Marjolein Faber (Asiel) heeft echter besloten de financiering vanaf 1 januari 2025 te beëindigen. "Ik zet in op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang", verklaarde de minister.
Hoewel Rotterdam stopt, gaan Amsterdam en Utrecht in 2025 door met de regeling en zullen de kosten zelf betalen. Eindhoven en Groningen onderzoeken nog wat zij met de bed-bad-broodvoorzieningen gaan doen. De regeling voorzag jaarlijks in een bedrag van 24 miljoen euro vanuit de overheid, waarbij de gemeenten zelf ongeveer 6 miljoen euro bijdroegen.
Momenteel maken 45 ongedocumenteerde vreemdelingen gebruik van de LVV in Rotterdam. Voor een deel van hen is terugkeer naar hun land van herkomst gepland, maar voor zeventien van hen is de situatie complex en onzeker. Deze groep zal waarschijnlijk in andere steden of op straat terechtkomen, wat volgens het college van Rotterdam kan leiden tot overlast.
Voor nog eens tien vreemdelingen is er op dit moment geen enkele duurzame oplossing, omdat zij kampen met ernstige lichamelijke klachten of verslavingen. De gemeente waarschuwt voor "zeer inhumane situaties" als deze mensen geen opvang meer krijgen, wat zelfs kan leiden tot sterfgevallen.